Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Vietnam brengt hulde aan John McCain

In de Vietnamese hoofdstad Hanoi hebben een aantal voormalige communistische strijders een rouwregister voor de overleden Amerikaanse senator John McCain getekend. Er worden ook bloemen neergelegd aan een monument voor de gewezen Vietnamveteraan.

Het overlijden van senator John McCain laat dus ook zijn voormalige vijanden niet onberoerd. In de Vietnamese hoofdstad Hanoi zijn mensen bloemen komen neerleggen aan een monument vlak bij het Truc Bach-meer waar McCain in 1967 werd opgevist nadat zijn vliegtuig was neergehaald tijdens een bombardement.

Andere Vietnamezen zijn dan weer een rouwregister komen tekenen op de Amerikaanse ambassade in Hanoi. Het gaat om privépersonen en sommigen van hen zijn veteranen van de oorlog tegen de Amerikanen.

De Vietnamese vicepremier Pham Binh Minh zegt dat "McCain meegeholpen heeft om de diepe wonden van de oorlog te helen" en drukt in naam van de regering zijn medeleven uit met de familie van de senator.

McCain leefde vijf en een half jaar in gevangenschap in het communistische Noord-Vietnam en werd daar mishandeld. In 1972 werd hij na een bestand samen met andere Amerikaanse krijgsgevangenen vrijgelaten. De Vietnamezen herinneren zich McCain echter vooral als de politicus die zich -samen met de andere Vietnamveteraan, voormalig minister van Buitenlandse Zaken John Kerry- heeft ingezet voor de normalisering van de betrekkingen tussen de VS en Vietnam in 1995.

Het monument aan het meer in Hanoi waar McCain in 1967 is neergekomen.
Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen