Na storm van protest: bakkerij "Anne en Frank" verandert van naam

De bakkerij "Anne & Frank" in Amsterdam verandert van naam na een storm van protest op sociale media. De zaak ligt op een boogscheut van het Achterhuis, de plek waar Holocaustslachtoffer Anne Frank een tijdlang ondergedoken zat. De naam van de bakkerij werd dan ook niet gesmaakt bij het grote publiek.

"Schaamte en fatsoen voorbij"

Zaakvoerder Roberto vond het wel een goed idee om zijn zaak naar Anne Frank te noemen, omdat het meisje "een heldin" voor hem is. Hij vond het zelfs een eerbetoon. Hij was dan ook verrast toen op Twitter een storm van protest losbrak. Twitteraars vonden de naam "smakeloos", "bizar", en "alle vorm van schaamte en fatsoen voorbij".

Achterhuis

De bakkerij ligt in dezelfde buurt als het Achterhuis, de plek aan de Amsterdamse Prinsengracht waar de Joodse Anne Frank een tijdlang ondergedoken zat. Uiteindelijk werd ze toch opgepakt door de nazi's. In februari 1945 stierf ze aan tyfus in het concentratiekamp van Bergen-Belsen, kort voor Britse troepen het kamp bevrijdden.

De eigenaar zegt nu dat hij niemand wou beledigen. De naam van de zaak heeft hij ondertussen van de etalage laten verwijderen. Wat de nieuwe naam van de bakkerij zal zijn, is nog niet bekend. 

IeperEat

De kwestie doet denken aan een brasserie in Ieper, in West-Vlaanderen, die de uitbaters vorig jaar IeperEat noemden, een verwijzing naar het dodelijke gifgas yperiet, dat de Duitsers gebruikten tijdens de Eerste Wereldoorlog. Ook toen waren er verbolgen reacties op de sociale media. In tegenstelling tot de eigenaar van "Anne en Frank" weigerden de uitbaters van IeperEat de naam van hun zaak te veranderen.

Meest gelezen