Bono: "Tijdens onze volgende concerten gaan we met een grote Europese vlag zwaaien"

De Ierse rockster Bono schreef in de Duitse krant Frankfurter Allgemeine een opiniebijdrage waarmee hij het belang van de Europese Unie wil onderstrepen. "Europa is een gedachte die een gevoel moet worden", zo zegt de zanger van U2. Op de vooravond van hun Europese tournee belooft de rockster om tijdens hun optredens met grote Europese vlaggen te zwaaien. 

“Ierland is een plek die een speciale band heeft met Europa en met het idee van de Europese Unie [...] Misschien is dat omdat we ons meer verwant voelen met Europa dan met sommige mensen op ons eiland.” Vlak voor de start van de nieuwe Europese tournee van U2, nu vrijdag in Berlijn, laat zanger Bono zich vol lof uit over de Europese Unie. Bono zegt trots te zijn op de Duitsers die de angstige Syrische vluchtelingen verwelkomden en op het Goedevrijdagakkoord, wat een belangrijke stap was in het Ierse vredesproces.

Europees project staat onder druk

De Ierse rockster blijft realistisch. "Er is een spectaculair verlies aan hoop in Europa", schrijft Bono in zijn bijdrage. Globalisatie en de aanhoudende migratiecrisis hebben hiertoe bijgedragen. "Nationalisten zeggen: verschil tussen mensen is het ultieme gevaar, maar ik hou net van die verschillen". Bono zegt nog te geloven in het Europese project. "Het idee van Europa verdient dat er nummers worden over geschreven en vlaggen voor worden gezwaaid".

Bij Europees parlementslid Guy Verhofstadt (Open VLD) valt de tekst van Bono alvast in de smaak:

Ook in de trailer voor zijn nieuwe tournee heeft Bono al wat pro-Europese elementen verwerkt.  

Meest gelezen