Videospeler inladen...

Burgemeester Aarschot: "Kan gevolg zijn van onverantwoord taalgebruik door extremistische en populistische politici"

Burgemeester André Peeters (CD&V) van Aarschot reageert geschokt op het gevecht in het station waarbij een 15-jarige zwarte jongen op de sporen werd geduwd en racistisch werd beschimpt. Burgemeester Peeters vraagt in geval van racisme als motief strenge straffen en wijst tegelijk ook met een beschuldigende vinger naar het taalgebruik van "extremistische en populistische politici".

De burgemeester van Aarschot heeft naar eigen zeggen een dubbel gevoel bij hetgeen zondag in het station is gebeurd en waarvan de beelden vandaag zijn opgedoken. "Ik ben geschokt door wat te zien is op het filmpje, maar ik ben ook beschaamd, want zo zijn we niet in Aarschot. We zijn een heel toffe stad."

De precieze omstandigheden en aanleiding van het gevecht zijn nog niet duidelijk. Wel is de 35-jarige man die de zwarte jongen op de treinsporen duwde intussen aangehouden voor racistisch geweld. Er is een dubbel facet aan het incident, zegt burgemeester Peeters. "Er is enerzijds de veiligheid. Het is echt not done om iemand op de rails te duwen. Dat is levensgevaarlijk. En je kan inderdaad merken dat er ook een racistische ondertoon aanwezig was."

Als het duidelijk is dat racisme effectief dé aanleiding is, vraagt Peeters strenge straffen. "Dit kan niet in Vlaanderen. Men moet zich eens gaan bezinnen in Vlaanderen. Er zijn nogal wat extremistische en populistische politici en mensen die verantwoordelijkheid moeten nemen in onze maatschappij. Dit soort zaken kunnen wel eens het gevolg zijn van onverantwoord taalgebruik daarrond. Als verantwoordelijke moet men echt eens kunnen zeggen: "Hier is een lijn en die is hier overschreden"." Namen uit de nationale politiek wil de burgemeester niet noemen.

Beluister hieronder het gesprek met burgemeester André Peeters in "De wereld vandaag" op Radio 1:

Rutten: "Dit is onversneden racisme"

Gwendolyn Rutten - voorzitter van Open VLD en schepen in Aarschot - ziet de stad groeien. "En dus krijg je ook stedelijke problemen. We moeten ervoor zorgen dat dit zeker niet typisch wordt en dus heb je een beleid nodig. Er mag een strengere aanpak komen."

Over het racistische karakter is Rutten duidelijk: "Er is aan de ene kant een vechtpartij. Laat het parket en politie hun werk doen. Maar iedereen ziet ook de beelden: dit is onversneden racisme en daar hoort geen "maar" bij. Daar word je kwaad van. We moeten dit zonder uitleg allemaal veroordelen, over partijgrenzen heen en buiten de politiek." 

Bekijk hieronder het interview met schepen Gwendolyn Rutten in "Terzake": 

Videospeler inladen...

VIDEO: bekijk hieronder het verslag uit "Het journaal"

Videospeler inladen...

Meest gelezen