Videospeler inladen...

Man die 15-jarige jongen op de sporen in Aarschot gooide, aangehouden voor racistisch geweld

Een 35-jarige man die dit weekend een zwarte jongen van 15 op de treinsporen in het station van Aarschot duwde, is aangehouden. Dat laat het parket van Leuven weten. De feiten raakten bekend door een filmpje dat op Facebook circuleert. Daarop is een vechtpartij te zien tussen de minderjarige jongen en drie blanke mensen, een man en twee vrouwen. De jongen krijgt ook racistische opmerkingen. 

In het filmpje dat op Facebook circuleert, is te zien hoe twee vrouwen en één man een 15-jarige zwarte jongen belagen, die op de trein naar Leuven stond te wachten. "De man gaf hem een duw en één van de vrouwen maakte een racistische opmerking," zegt het parket van Leuven. "Ze bleven de 15-jarige jongen verbaal en fysiek uitdagen en er ontstond een gevecht waarbij de man de jongen op de sporen duwde. De jongen trok de man mee."

Het gevecht ging daarna verder op de sporen. "De oudere zus van het slachtoffer greep in om haar broer weer op het perron te helpen," zegt het parket. "Ze kreeg zelf ook enkele slagen."

Eén verdachte, een man van 35 uit Aarschot, werd meteen na de feiten opgepakt in de toiletten van het station. Een andere vrouwelijke verdachte van 43, ook uit Aarschot, bood zichzelf aan bij de politie. Beiden waren onder invloed van drank of drugs. Er is nu een gerechtelijk onderzoek gestart op verdenking van opzettelijke slagen en verwondingen met een racistisch motief. De man werd aangehouden, de vrouw werd vrijgelaten onder voorwaarden. Nog een andere vrouw van 31 uit Aarschot werd deze ochtend gearresteerd, maar daarna opnieuw vrijgelaten. 

Gelijkekansencentrum Unia laat weten dat het klaarstaat om het minderjarige slachtoffer de nodige zorg en ondersteuning te bieden.

Treinverkeer stilgelegd

Het incident werd opgemerkt vanuit het seinhuis van Aarschot. Daarop werd onmiddellijk het treinverkeer een tijd lang stilgelegd. "Normaal moest daar de trein van Luik-Guillemins naar Antwerpen passeren. Het spreekt voor zich als die mensen nog in de sporen stonden, en we hadden het treinverkeer niet op tijd kunnen stilleggen, dat dit zeer slecht was afgelopen," zegt Thomas Baeken van netwerkbeheerder Infrabel. 

Infrabel laat weten dat het officieel klacht indient. 

VIDEO: bekijk hieronder het filmpje dat op Facebook circuleert

Videospeler inladen...

VIDEO: bekijk hieronder de reportage in "Het journaal"

Videospeler inladen...

VIDEO: bekijk hieronder de reportage in "Terzake"

Videospeler inladen...

Meest gelezen