Videospeler inladen...

Duikers ontdekken Romeins scheepswrak voor de kust van Kroatië

Voor de kust van het Kroatische eiland Pag hebben duikers een Romeins scheepswrak van ongeveer 2.000 jaar oud teruggevonden. Ook de lading, zowat 600 amfora's, bleek nog op de zeebodem te liggen. "Hiervan hadden we nooit durven te dromen", zegt een van de ontdekkers.  

Vedran Dorušić, voorzitter van de Diving Tourism Organisation bij de handelsorganisatie HGK, deed de ontdekking enkele weken geleden tijdens een duikexpeditie met toeristen voor de kust van het eiland Pag. Het wrak lag op de zeebodem en bleek geladen met ongeveer 600 amfora's, dat zijn grote kruiken waar bijvoorbeeld olie, graan of wijn in bewaard werden.

"We hebben al vanalles op de zeebodem gevonden, maar dat we zoiets zouden ontdekken, daar hadden we nooit van durven te dromen", zegt Dorušić aan de website Croatia Week.

Er waren al aanwijzingen dat er op Pag een Romeinse haven zou zijn geweest. Verder onderzoek is nog nodig, maar volgens de eerste vaststellingen zou het wrak dateren uit de eerste eeuw voor Christus. Mogelijk zou het schip de bura hebben willen ontvluchten, een intense wind aan de oostkust van Kroatië.

De ontdekking is volgens Dorušić ook een opsteker voor het duiktoerisme in Kroatië, dat de laatste jaren in de lift zit.

Videospeler inladen...
Croatian Chamber of Economy, HGK

Meest gelezen