Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Facebook verwijdert profielen militaire en politieke leiders Myanmar

Facebook heeft de profielen van verschillende militaire en politieke leiders in Myanmar verwijderd nadat een rapport van de VN dat vernietigend was voor de legertop in Myanmar, maar ook voor de trage reactie van Facebook. In totaal werden 18 profielen en 52 pagina's van militaire en politieke leiders verwijderd, waaronder die van stafchef Min Aung Hliang. Het leger reageert boos.

In een rapport eisen de Verenigde Naties de vervolging van generaal Min Aung Hliang en vijf andere generaals omdat er wel degelijk een intentie tot genocide zou zijn van het Myanmarese leger tegenover de Rohingya-minderheid. Ook riep de organisatie sociaalnetwerksite Facebook op om sneller en effectiever op te treden tegen onlinemisbruiken. "Facebook is het internet geworden en een handig instrument om haat te verspreiden", klonk het.

Facebook reageert nu door 18 profielen, 52 pagina's en een Instagram-account van de Myanmarese militaire en politieke elite te verwijderen. In totaal zouden twaalf miljoen mensen de verschillende profielen volgen. Online werden de Rohingya regelmatig uitgemaakt voor "honden", "maden" of "verkrachters" en waren islamofobe oproepen in het Birmaans (de officiële taal van Myanmar) zoals "een genocide tegen alle moslims" schering en inslag.

Met het verwijderen van de profielen en pagina's schept Facebook een precedent. Het is de eerste keer dat de sociaalnetwerksite militaire of politieke leiders van een land bant. (Lees verder onder de foto).

Generaal Min Aung Hliang (rechts) en premier Aung San Suu Kyi (links)

Aung San Suu Kyi blijft zwijgen

Een dag na de publicatie van het VN-rapport heeft regeringsleider en Nobelprijswinnares voor de Vrede Aung San Suu Kyi (ASSK) nog altijd geen enkele reactie gegeven. Op een bijeenkomst heeft ze wel gepraat over poëzie en literatuur. ASSK heeft weliswaar grondwettelijk geen enkele controle over het leger -wat veel zegt over de democratie in Myanmar- maar heeft volgens de VN haar "morele autoriteit niet gebruikt om de gebeurtenissen te beïnvloeden".

Ook de legertop heeft nog niet officieel gereageerd, maar de door de militairen gesteunde en opgerichte Partij voor Unie, Solidariteit en Ontwikkeling (USDP) heeft wel ontkend dat de legertop via sociale media etnische en religieuze haat aanwakkert. "De Facebookpagina van stafchef Min Aung Hlaing bevat ware en bevestigde informatie en is essentieel voor ons land", aldus de USDP.

Meest gelezen