Gentse wetenschappers ontwikkelen revolutionaire test die onvindbare drugs opspoort

Wetenschappers van de Universiteit Gent hebben een test ontwikkeld waarmee het mogelijk is om in bloed-, urine of speekselstalen drugs op te sporen die tot nu toe niet op te sporen waren. De test wordt vandaag voorgesteld op het jaarlijkse congres van "The International Association of Forensic Toxicologists".

De test is het werk van het team van professor Christophe Stove. Samen met zijn collega's heeft hij een revolutionaire methode ontwikkeld waarmee zogenoemde designerdrugs kunnen worden opgespoord. Dat zijn drugs die dezelfde werking hebben als bijvoorbeeld cannabis of heroïne, maar die geen cannabis of heroïne bevatten. 

Met klassieke drugtests wordt in bloed- of speekselstalen gezocht naar bestanddelen van cannabis of heroïne die in het lichaam zijn achtergebleven. Maar omdat designerdrugs geen echte cannabis of heroïne bevatten, staan klassieke drugtests er machteloos tegenover. 

Unieke aanpak

De test van professor Stove werkt volgens een heel ander principe. "Met onze test zoeken wij niet naar restanten van drugs, maar kijken wij wel naar reacties die drugs uitlokken", legt professor Stove uit. 

"Drugs binden zich in ons lichaam aan bepaalde celreceptoren. Voor onze test gebruiken we lichaamscellen die we in het laboratorium hebben geweekt en die we zodanig hebben gemanipuleerd dat ze allemaal die bepaalde receptoren hebben. Als die cellen in aanraking komen met bloed, speeksel of urine waarin restanten van drugs zitten, dan lichten ze letterlijk op." 

Voor onze test gebruiken we lichaamscellen die we in het laboratorium hebben gekweekt.

Prof. Christophe Stove, toxicoloog UGent

De test is ontwikkeld om gebruikt te worden in laboratoria en heeft intussen bewezen betrouwbaar te zijn. "Collega's van het Guy's en St Thomas ziekenhuis in Londen hebben ons een 500-tal stalen bezorgd waarvan een aantal afkomstig was van mensen die drugs hadden gebruikt. Welke, wisten we niet. Maar onze test is er probleemloos in geslaagd alle stalen van druggebruikers te herkennen."   

2 versies

De test die het team van professor Stove heeft ontwikkeld, bestaat in 2 versies. Met de ene kunnen zogenoemde cannabinoïden worden opgespoord (designerdrugs met de werking van cannabis), met de andere zogenoemde opioïden (met de werking van heröïne, morfine en de pijnstiller fentanyl). 

Stove: "Designerdrugs hebben vaak een veel krachtiger werking dan cannabis of heroïne. Ze kunnen dus heel gevaarlijk zijn. We hopen dat onze test kan helpen ze te bestrijden." 

Meest gelezen