Noors koningspaar 50 jaar gehuwd: de romantische koppigaard en het meisje dat er alleen voor stond

29 augustus 1968: de Noorse kroonprins Harald huwt met Sonja Haraldsen, en dat na een lange liefdesstrijd die maar liefst 9 jaar duurde. Vader koning Olav V zag in de jaren 60 een huwelijk van een troonopvolger met een burgermeisje niet zitten. Harald zette zijn vader uiteindelijk voor het ultimatum: trouwen met Sonja of helemaal nooit trouwen, wat de monarchie in gevaar zou brengen. Het verhaal van de romantische koppigaard en het geduldige meisje.   

De glimlach van het bruidspaar in de Domkerk in Oslo op 29 augustus 1968 kon moeilijk oprechter zijn. De Noorse kroonprins Harald en Sonja hadden dan ook 9 jaar hun relatie verborgen moeten houden.   

AP1968

Harald is de enige zoon van koning Olav V en was smoorverliefd op Sonja Haraldsen. Klein detail: Sonja was van gewone afkomst, haar vader was handelaar in textiel. Voor kroonprinsen werd een geschikte partner altijd gevonden in adellijke of hogere kringen.

Olav was niet tegen Sonja, maar hij maakte zich grote zorgen -net als de Noorse regering trouwens- dat de monarchie niet bestand was tegen de komst van een burgermeisje. Vóór 1968 werd twee keer door het paleis ontkend dat Harald met Sonja wilde huwen.

Stiekem afspreken, paleis verboden terrein

Het koppel bleef elkaar wel zien, niet op het paleis want dat werd verboden terrein. Ze zagen elkaar stiekem, onder meer bij Sonja's moeder, Dagny Ulrichsen (op foto bovenaan rechts) die de relatie steunde. De druk werd echter groot en Sonja verhuisde een tijdje naar het buitenland om de prins te vergeten, maar tevergeefs.

Harald zette zijn vader na 9 jaar voor een ultimatum: hij zou met Sonja trouwen of helemaal nooit trouwen. Harald heeft twee oudere zussen (die nota bene wél met een burgerjongen zijn gehuwd), maar toen was de erfopvolging nog uitsluitend in mannelijke lijn. Olav stond voor blok en stemde in.

Sonja moest het helemaal alleen doen

VIDEO: het spraakmakende liefdesverhaal in beeld

In een interview na de hele heisa zei Harald dat het vooral zwaar was geweest voor Sonja. "Om zoveel jaren zonder steun rond te lopen. Ze moest het helemaal alleen doen", legde hij uit. De verloving voelde voor hem aan als "een bevrijding dat hij voor zijn mening mocht uitkomen". Het huwelijk volgde in de zomer van 1968 en om aan het volk te laten zien dat het koek en ei was tussen schoonvader en -dochter, was het ook Olav die Sonja naar het altaar begeleidde (haar eigen vader was al geruime tijd dood, red.).

Het huwelijk werd begin jaren 70 bekroond met een dochter Märtha Louise en een zoon, troonopvolger Haakon. En intussen lopen al zes kleinkinderen (Maud, Leah en Emma via prinses Märtha Louise, en Ingrid Alexandra, Sverre Magnus, Marius via prins Haakon) rond.

Het koningspaar met kinderen en kleinkinderen.

Kwieke tachtigers vieren gouden jubileum

Harald en Sonja zijn sinds januari 1991 het Noorse koningspaar, kwieke tachtigers die dit jaar hun 50ste huwelijksverjaardag in intieme kring vieren én vandaag met een feestelijke dienst in hun "trouwkerk" waarop 200 Noorse burgers zijn uitgenodigd. Wie zich eerst inschreef bij het hof, kreeg voorrang. Wie niet bij de gelukkigen is, kan het feest live via de Noorse omroep NRK volgen.

Maandag bezocht de koninklijke familie nog het huis uit Sonja's jeugd, waar ze meer dan 30 jaar gewoond heeft. Dat huis bevindt zich niet langer op de oorspronkelijke locatie in Vindern, maar in een openluchtmuseum in Lillehammer. Het huis werd twee jaar geleden "verhuisd" met het meubilair van toen. Het bezoek bracht vast herinneringen naar boven van toen Harald en Sonja er hun geheime afspraakjes hielden. Ze poseerden er zoals jaren geleden in de woonkamer (foto's: kongehuset.no):

Meest gelezen