Het leger strijkt neer in Drongen om noodbrug af te breken

Na 6 jaar wordt de noodbrug over de Leie afgebroken door genietroepen van het Belgische Leger. De oude Pontbrug in Drongen was in 2012 dringend aan restauratie toe. Daarom kwam het Belgisch leger er een noodbrug plaatsen. De opbouw duurde maar liefst een week, de afbraak gebeurt in slechts 2 dagen. 

"De Genie is eigenlijk het Zwitsers zakmes van Defensie", zegt Sam De Boever, Onderofficier bij de Genie en verantwoordelijke voor de afbraak van de brug. "We doen alles wat met mobiliteit te maken heeft, waaronder ook de afbraak van bruggen". De brug werd in 2012 geplaatst door genietroepen van het Belgische leger. Nu is het ook hun taak om ze weer af te breken. 

Er wordt met zo'n 20 soldaten gewerkt. Zowel kraanmannen, als operators en manschappen die de vijzen en moeren losmaken zorgen ervoor dat de brug in 2 dagen verdwijnt. "Vandaag halen we het bovenste verdiep en het rest van het dek van de brug. Morgen komt een kraan dit alles opheffen en breken we de rest verder af op de begane grond". 

Dit is geen dagelijkse kost voor het Belgisch leger. "We proberen er geregeld op te oefenen, onze kennis moet natuurlijk onderhouden worden. Opereren op burgerterrein is voor ons een plezier om te doen, net omdat het zo weinig voorkomt!", aldus Sam De Boever.

Xylofoonbrug

De buurtbewoners zijn alvast blij dat de noodbrug eindelijk verdwijnt. Die kreeg daar de bijnaam 'xylofoonbrug' omdat ze zoveel lawaai maakte wanneer auto's over de loszittende planken reden. "Toen de brug nog in gebruik was, was het echt een hels lawaai. Zowel overdag als 's nachts. We zijn blij dat het voorbij is", klinkt het daar.

kasto80

Meest gelezen