Inwoners Oostakker stellen watermaatschappij, stadsbestuur en ministers in gebreke na bruin water

Een aantal inwoners stelt watermaatschappij Farys, het stadsbestuur van Gent en enkele ministers in gebreke. Het leidingwater bleek in november aangetast door een bacterie en was bruin. Nadat de besmetting achter de rug was, bleef het water bruin en veroorzaakte het bij sommigen huidirritatie en diarree. "Er moet nu toch wel iets gebeuren", zeggen ze.

Toen er bruin water uit de kraan kwam in een deel van Oostakker bij Gent, onderzocht Farys het probleem. Toen bleek dat er een bacterie in het water zat, kregen de getroffen inwoners flessenwater van de watermaatschappij. In december kon Farys meegeven dat het water weer in orde en dus drinkbaar was. Maar het water bleef een donkerder kleur te hebben dan normaal en inwoners bleven ongerust. Sommigen klaagden ook over huidirritatie en buikproblemen. Ook huisdieren zouden er last van hebben. Bij elke klacht zegt Farys nieuwe stalen te hebben genomen voor onderzoek. Maar het besluit was telkens dat het water zeker drinkbaar was. Het enige probleem dat nog opgelost moest worden, waren de oude loden buizen. "Die zijn niet meer van deze tijd en zijn aan vervanging toe, maar dat is een werk van lange adem", zei Farys.

waterkleur blijft gelig, irritatie blijft

Omdat de problemen bleven bestaan, en er maar geen oplossing kwam, haalde het onderwerp ook de Gentse gemeenteraad. Maar ook dààr kwam geen oplossing, vinden sommige inwoners van Oostakker. Daarom zijn ze, via een politieke partij, in zee gegaan met een advocaat. Die stelt alle betrokkenen nu officieel in gebreke. Dat betekent dat ze officieel doorgeven aan watergroep Farys, het stadsbestuur en enkele ministers, dat die niet helemaal de regelgeving volgden rond het bruine water in Oostakker. "Er waren in de lente nog dringende maatregelen beloofd", zeggen ze, maar die zijn er nooit gekomen. Via een ingebrekestelling willen ze de verantwoordelijken nu dwingen die maatregelen toch nog te nemen. Als dat niet gebeurt, zou er wel eens een juridische procedure kunnen volgen.
 

kasto80

Meest gelezen