Videospeler inladen...

Inwoners van Wiesbaden verrast door standbeeld van... Erdogan

In het centrum van de Duitse stad Wiesbaden staat sinds gisteravond een standbeeld van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. Tot grote verrassing van de meeste inwoners, die niet wisten dat het beeld deel uitmaakt van het kunstenfestival Wiesbaden Biënnale.

Opvallen doet het standbeeld zeker: het prijkt vier meter hoog en goudkleurig op de Platz der Deutschen Einheid in het centrum van de stad in het westen van Duitsland.  

Veel inwoners reageren verbaasd, geïrriteerd of verontwaardigd. Het stadsbestuur kreeg boze telefoontjes en op de sociale media werden foto's van het beeld gedeeld, voorzien van kwade commentaren: van "Is dit een slechte grap?" tot "Hoe is het mogelijk dat zoiets werd goedgekeurd?". 

In werkelijkheid bleken noch de politie noch het stadsbestuur van Wiesbaden op de hoogte van de komst van het standbeeld. Het maakt deel uit van de Wiesbaden Biënnale, een tweejaarlijks kunstevenement dat wel vaker de provocatie opzoekt. Het festival staat dit jaar in het teken van "Bad News". 

De organisatoren hadden wel aangekondigd dat er een standbeeld zou worden onthuld, maar niet dat het Erdogan zou voorstellen. Het stadsbestuur heeft intussen geoordeeld dat het beeld mag blijven staan tot 2 september, de slotdag van de Biënnale.

Hoewel het beeld wel wat discussie losweekt en vrijwel meteen na de oprichting beklad werd met "Fuck you", lijken de meeste Wiesbadenaren er intussen geen aanstoot meer aan te nemen. Het beeld dient vooral als achtergrond voor foto's en selfies.  

Erdogan komt volgende maand naar Duitsland

De Turkse president brengt volgende maand een staatsbezoek aan Duitsland. De relaties tussen beide landen zijn de voorbije jaren bekoeld na een reeks aanvaringen.

Zo toonde de Duitse regering zich erg kritisch voor de Turkse represailles na de mislukte staatsgreep in 2016 en de opsluiting van een mensenrechtenactivist en een journalist uit Duitsland. Ankara was dan weer niet te spreken over het gedicht dat een Duitse komiek op televisie had voorgelezen over Erdogan.

VIDEO: de meningen zijn verdeeld over Erdogans standbeeld

Videospeler inladen...

Meest gelezen