Khaled Hosseini eert aangespoelde Koerdische jongen Alan Kurdi in nieuw boek

Drie jaar na de dood van Alan Kurdi brengt bestsellerauteur Khaled Hosseini een poëtisch verhaal over een vader en een zoon, "Bede aan de zee", als ode aan het verdronken vluchtelingetje. Het boek-met-prenten verschijnt tegelijk in meerdere talen, ook in het Nederlands.

Op 2 september 2015 lag een verdronken kind op zijn buik in de branding aan de Turkse kust, in Bodrum. Rood t-shirt, kort broekje. De wereld reageerde geschokt. De jongen heette Alan (en niet Aylan, zoals eerst verkeerd werd genoteerd) Kurdi. Hij was met zijn familie uit Syrië weggevlucht en had de gevaarlijke reis in een rubberboot op zee niet overleefd. 

Poëtisch prentenboek

“Ik was verbijsterd. Ik probeerde me voor te stellen hoe het voor de vader moest zijn om foto’s van zijn zoontje, dat met zijn gezichtje in het zand lag langs de waterlijn en vervolgens door een vreemde werd opgepakt, viraal te zien gaan,” zegt Khaled Hosseini in The Sunday Times.

Khaled Hosseini, bekend van (het ook verfilmde) “De vliegeraar” en “Duizend schitterende zonnen”, schreef er een tekst over. Geen roman maar een kort, poëtisch verhaal: “Bede aan de zee”. Eerst was het een internet-360°-animatiefilm:

Nu is het verhaal in boekvorm klaar; het wordt wereldwijd uitgebracht op donderdag 30 augustus. Een tekst van weinig woorden, geïllustreerd met waterverftekeningen van Dan Williams.  Een graphic novel waar de prenten even verhalend en sfeerscheppend zijn als de tekst.

"Bede aan de zee" is opgevat als een brief van een vader aan zijn zoon. Hij wacht op de dageraad aan de kust van Syrië, met zijn slapende zoon, tussen andere vluchtelingen. Hij vertelt hem over thuis, over de stad Homs "met een moskee voor moslims, een kerk voor onze christelijke buren en een grote soek voor ons allen om te pingelen over gouden hangers, verse groente en fruit, bruidsjurken" en over de gevaarlijke oversteek die hen wacht. De brief eindigt met een bede aan de zee: "Marwan, je bent een kostbare lading. Ik bid dat de zee dat weet."

Cijfers ontmenselijken. Verhalen zijn het beste tegengif

“Het is een universeel verhaal”, zegt Khaled Hosseini, vader en zoon zouden ook Afghanen, Liberianen, Ethiopiërs of Eritreeërs kunnen zijn. "Met "Bede aan de zee" probeer ik de miljoenen families te eren die verscheurd werden doordat ze noodgedwongen hun thuisland moesten verlaten."

In The Guardian maakt Khaled Hosseini zich ook zorgen:  "Nu de verontwaardiging over Alan Kurdi's dood is weggeëbd, is de vraag hoe we ons verbonden kunnen voelen met vluchtelingen."

Miljoenenverkoop

Hosseini is zelf in 1980 met zijn ouders geëmigreerd uit Afghanistan, na de inval van de Sovjetunie. Hij werd internist in een ziekenhuis, en later fulltimeschrijver. Van zijn romans “De vliegeraar”, “Duizend schitterende zonnen” en “Uit de bergen kwam de echo”, gesitueerd in Afghanistan, werden 55 miljoen exemplaren verkocht, waarvan 2,8 miljoen in Vlaanderen en Nederland.

foto Elena Seibert

Steun voor vluchtelingen

Hosseini biedt met een stichting hulp aan teruggekeerde vluchtelingen in Afghanistan en hij is ook goodwill-ambassadeur voor UNHCR, het Hoog Commissariaat voor de Vluchtelingen van de Verenigde Naties. Onlangs maakte hij een reis langs vluchtelingenkampen in Libanon en op Sicilië. De opbrengst van dit nieuwe boek “Bede aan de zee” is bestemd voor de UNHCR.  

Meest gelezen