Nicolas Maeterlinck

Kinderen uit kwetsbare gezinnen verblijven vaker én langer in het ziekenhuis

Kinderen uit kwetsbare gezinnen worden vaker opgenomen in het ziekenhuis én ze blijven daar ook langer dan hun leeftijdsgenoten uit rijkere gezinnen. Dat blijkt uit een studie van de Onafhankelijke Ziekenfondsen, die in De Standaard staat. Het zijn vooral jonge kinderen -jonger dan 3- uit kwetsbare gezinnen die vaker in het ziekenhuis liggen. Vanaf de tienerleeftijd verdwijnt het effect.

Volgens de Onafhankelijke Ziekenfondsen (OZ) is het duidelijk in de cijfers: kinderen uit een socio-economisch kwetsbaar gezin worden tot 36 procent meer opgenomen in een ziekenhuis. Het gaat dan om kinderen met een VT-statuut, dat betekent dat ze recht hebben op een verhoogde tegemoetkoming voor medische zorg. Andere ziekenfondsen zeggen dat zij hetzelfde effect zien.

We zien in die groep vooral veel problemen met de luchtwegen

Er zijn verschillende redenen waarom precies die kinderen vaker in het ziekenhuis terechtkomen. "Het is sowieso al een groep die meer kans heeft op medische problemen door de kwetsbare situatie van het gezin. We zien in die groep vooral veel problemen met de luchtwegen: infecties van de bovenste luchtwegen, RSV, enz.", zegt Ann Ceuppens van de studiedienst van de OZ.

"Maar daarnaast denken we ook -maar daar zijn geen cijfers van- dat dokters deze kinderen sneller hospitaliseren uit voorzorg. Zo weten ze zeker dat ze juiste verzorging krijgen, bijvoorbeeld als er vermoedens zijn dat de ouders die verzorging niet aankunnen of de aanbevelingen niet helemaal begrijpen."

"De weg naar de spoed dikwijls makkelijker"

Sabine Van daele, die de afdeling pediatrie leidt aan het UZ Gent, merkt op dat kwestbare gezinnen de voorkeur geven aan de spoedafdeling, eerder dan eerst een huisarts te raadplegen. "De snelle stap naar de huis- of kinderarts bij een infectie wordt misschien overgeslagen door geldproblemen. Daardoor belanden kinderen vaker zieker op een spoedafdeling van een ziekenhuis en vergen ze dus een hospitalisatie", zegt Van daele in "De ochtend".

Ze wijst erop dat bij een arts de consultatie meteen moet worden betaald en bij een spoedopname niet. "Sneller naar de huisarts zou de hospitalisatie kunnen voorkomen." Van Daele vreest dat het probleem niet meteen opgelost zal raken. "Er zijn al maatregelen om kwetsbare gezinnen te ondersteunen, zeker voor oudere mensen. Maar we zitten met een nieuwe groep kinderen, migranten met een taalprobleem waar het moeilijk blijft structureel iets te doen. De weg naar de spoedopname is dikwijls makkelijker."

AUDIO Beluister hier het gesprek met Sabine Van Dale:

Ann Ceupens hamert dan weer op preventie om de veelvuldige hospitalisaties te vermijden bij de groep kwestbare gezinnen. "We moeten echt focussen op specifieke preventieve acties naar deze groepen toe, zodat we die hospitalisaties kunnen verminderen, en de duur van de opname kunnen verminderen naar daghospitalisatie of desnoods alleen een observatie."

Meest gelezen