Koppel met downsyndroom viert 25-jarig huwelijk

Het was geen makkelijke beslissing, 25 jaar geleden, toen Kris Scharoun en Paul DeForge in het huwelijk traden. Beiden zijn geboren met het syndroom van Down en niet iedereen zag een toekomst voor hen samen. Maar onlangs vierden ze hun huwelijksverjaardag en vernieuwden hun huwelijksbeloften in Syracuse, in de Amerikaanse staat New York. "Ze voelen onvoorwaardelijke liefde voor elkaar. Ze vullen elkaar helemaal aan", aldus Susan Scharoun, zus van Kris, op nieuwswebsite Today. Volgens Susan Scharoun hebben de criticasters van toen duidelijk ongelijk gekregen.

30 jaar geleden ontmoetten Kris en Paul elkaar en het was liefde op het eerste gezicht. "Ik keek in Pauls ogen en ik zag mijn toekomst", zo drukte Kris het volgens haar zus vaak uit.

Susan: "Maar een huwelijk, 5 jaar later, lag niet zo voor de hand. Dat heeft heel wat voeten in de aarde gehad. Maar ik heb hen altijd als 2 zelfstandige individuen bekeken die ook het recht hebben eigen beslissingen te nemen."

"Toen ze elkaar 5 jaar kenden, wilden beiden absoluut trouwen. Vooral voor Kris was het een droom die uitkwam. Het werd dan ook een onvergetelijk huwelijk."

"Zij is emotioneel kwetsbaarder dan hij, waardoor Paul altijd haar rots in de branding geweest is. Terwijl zij dan weer eerder dingen voor elkaar plande, bijvoorbeeld naar welke feestjes of bijeenkomsten ze zouden gaan."

"Ze zijn beiden een schoolvoorbeeld van een onvoorwaardelijk positieve kijk op een relatie. Zij zijn het bewijs dat mensen met een beperking ook tot een geslaagd huwelijk kunnen komen", aldus Susan nog, die bijna zeker is dat dit huwelijk van 2 mensen met het downsyndroom het enige is dat al zolang duurt.

Kris en Paul hebben lange tijd in een appartement met zorgfaciliteiten gewoond. Toch is Paul, nu 54, onlangs moeten verhuizen naar een verzorgingsinstelling, omdat zijn gezondheidstoestand niet langer toeliet om bij Kris, intussen 58, te blijven wonen. Susan: "Maar mijn zus bezoekt hem zo vaak mogelijk als ze kan."

Meest gelezen