Videospeler inladen...

Leerkracht secundair is knelpuntberoep: VDAB wil werkzoekenden met stoomcursus voor de klas krijgen

Leerkracht secundair onderwijs is een knelpuntberoep geworden. Eind juli waren er 994 vacatures. De VDAB stoomt werkzoekenden klaar voor het onderwijs via een verkorte opleiding.

Leerkracht secundair onderwijs is een knelpuntberoep, al moeten we meteen wat nuanceren. Er zijn verschillen naargelang de vakken, de streek en het moment in het schooljaar: het moeilijkst te vinden, zijn leerkrachten voor technische vakken: wiskunde en Frans; de rekrutering verloopt moeizaam in de grote steden; en vacatures die ingaan op 1 september geraken makkelijker ingevuld dan vervangingen tijdens het schooljaar.

Sinds 2014 ondersteunt de VDAB werkzoekenden die zich willen omscholen tot leerkracht. In totaal zijn al 1.246 mensen op dat aanbod ingegaan (zie tabel). In het begin ging de VDAB vooral op zoek naar mensen voor het kleuter- en lager onderwijs, omdat daar de noden het grootst waren.

Maar vandaag is er vooral nood aan leerkrachten secundair. De VDAB richt zich daarom nu op werkzoekenden die daar aan de slag willen. Zij volgen een verkorte opleiding van één jaar. Voorlopig zijn er nog maar 11 mensen aan de opleiding begonnen, maar de VDAB hoopt dat hun aantal snel zal toenemen.

Doelgroep zijn werkzoekende leerkrachten die met de vakken die ze al mogen geven maar moeilijk aan het werk raken. De verkorte opleiding geeft hun de kans om een knelpuntvak bij te studeren, zodat hun kansen op de arbeidsmarkt toenemen. De opleiding is kosteloos en de cursist kan terecht in Antwerpen, Mechelen, Leuven en Gent.

Meest gelezen