Videospeler inladen...

Merkel: "In rechtsstaat is geen plaats voor heksenjacht op buitenlanders"

Bondskanselier Angela Merkel heeft voor het eerst gereageerd op de spanningen en het geweld van de voorbije dagen in de stad Chemnitz in het oosten van Duitsland. "Voor haat is in onze straten geen plaats", zei Merkel.

"Haat heeft geen plaats op de Duitse straten", zo reageert bondskanselier Merkel voor het eerst zelf op het geweld in Chemnitz.

Twee buitenlanders hebben daar afgelopen weekend een Duitser doodgestoken, wat tot grote spanningen heeft geleid. Gisteravond kwamen duizenden betogers van uiterst rechts op straat, samen met een kleinere linkse tegenbetoging.

Vanmiddag is er in de naburige stad Dresden een nieuwe protestbijeenkomst van radicaal-rechts, maar op het eerste gezicht lijkt de opkomst daar niet groot te zijn.

Op geen straat of plein mag het tot dergelijke gewelddadigheden komen

"We hebben videobeelden waarop te zien is dat er rellen waren, heksenjachten en haat op straat, en daarvoor is in onze rechtsstaat geen plaats", zei Merkel. "Op geen straat of plein mag het tot dergelijke gewelddadigheden komen". Merkel sprak haar medeleven uit met de familieleden van het slachtoffer van de steekpartij.

Videospeler inladen...

Minister-president Michael Kretschmer van de deelstaat Saksen, waar Chemnitz ligt, zegt dat er vóór de extreemrechtse betoging massaal valse informatie is verspreid via het internet. Volgens hem was de onderliggende woede gebaseerd "op xenofobe commentaren, valse informatie en samenzweringstheorieën".

VIDEO: bekijk hieronder de reportage uit "Het journaal"

Videospeler inladen...

Meest gelezen