Videospeler inladen...

Minister voor Ecologische Transitie neemt ontslag uit Franse regering: "Ik wil mezelf niet langer voorliegen"

In Frankrijk neemt de minister voor Ecologische Transitie, Nicolas Hulot, ontslag uit de regering van president Emmanuel Macron. Hij heeft dat zelf onverwacht aangekondigd op de radio. Hulot klaagt over een gebrek aan middelen, waardoor hij zijn doelstellingen niet kon halen. "Ik wil mezelf niet langer voorliegen," zei hij ontgoocheld aan France Info. Frans president Emmanuel Macron reageerde dat hij Hulots beslissing respecteert en dat hij hoopt in de toekomst nog op zijn steun als onafhankelijke te kunnen rekenen.

Waslijst aan klachten

"Hebben we het gebruik van pesticiden verminderd? Nee. Hebben we iets gedaan tegen de erosie van de biodiversiteit? Het antwoord is nee." Zo leidde Hulot zijn ontslag in op de Franse radio. 

(lees verder onder het radiofragment)

"Hij zegt dat hij zichzelf niet langer voor de gek kan houden", duidt onze correspondent Frank Renout vanuit Parijs. "De teleurstellingen stapelen zich op, zegt Hulot. De doelen zijn er wel bij deze regering: voor een beter klimaat, een beter milieu, maar de middelen zijn er niet, klinkt het. De ontmanteling van de kerncentrales gaat niet zoals Hulot gehoopt had, hij verwijst ook naar de landbouw waar men alleen maar wil groeien in plaats van dat er een ecologische omwenteling komt. Hij zegt: "Ik sta er alleen voor en ik heb besloten om te stoppen.""

De minister voor Ecologische Transitie houdt zich bezig met duurzame ontwikkeling, groene energie en klimaatverandering. Hulot heeft een verleden in de sector. Voor hij minister werd, was hij een bekend milieuactivist die zelfs zijn eigen milieuorganisatie had.

Slecht voor Macron

Het ontslag van Hulot is slecht voor het imago van president Macron die zo trots is op het Klimaatakkoord van Parijs. "Dat is een enorme tegenslag voor president Macron, want Macron staat onder de Fransen al bekend als een rechtse president, een president van de rijken, terwijl Hulot een heel andere achtergrond had.

Hulot wordt gezien als een linkse minister, hij is een soort milieuactivist, heeft altijd zijn eigen milieuorganisatie gehad, heeft zich altijd ingezet voor een beter klimaat in de wereld en hij gaf de regering ook een heel ander imago door zijn linkse achtergrond. Die bodem wordt van onder die regering weggeslagen, wat voor het imago van president Macron zeker niet goed is."

"Milieubewust en progressief Frankrijk trok zich op aan die ene ster. Zijn verdwijnen is een grote klap," zegt ook Steven Decreane in "Het Journaal". (Lees verder onder de beelden.)

Videospeler inladen...

"Weinig protocollair"

Nicolas Hulot  maakte zijn ontslag bekend via de media. Hij had noch president Macron, noch eerste minister Edouard Philippe op de hoogte gebracht van zijn voornemen. Hij geeft toe dat dat "weinig protocollair" is.

De Franse president reageerde op het ontslag tijdens een toespraak. Hij zegt het ontslag van Hulot te respecteren en hoopt in de toekomst nog op zijn steun als onafhankelijke te kunnen rekenen. Toch meent Macron dat de Franse regering zich genoeg heeft ingezet voor de thema's waarrond Hulot werkte: "Op 15 maanden heeft deze regering meer gedaan dan welke ook. Wat mij betreft, ik heb mij geëngageerd tegenover de Fransen op het vlak van dit essentieel onderwerp."

Herbeluister hier het gesprek in "De ochtend"

Videospeler inladen...

Meest gelezen