Videospeler inladen...

Opschorting van Amerikaans-Koreaanse militaire oefeningen is voorbij

De Amerikaanse minister van Defensie James Mattis zegt dat het besluit om geen gezamenlijke militaire oefeningen met het Zuid-Koreaanse leger te houden, niet langer geldt. Dat was een onverwacht gebaar van president Trump tijdens de top met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un in juni.

"Wij zijn niet langer van plan om nieuwe militaire oefeningen in Korea op te schorten", zo kondigde minister van Defensie James Mattis het einde van het moratorium op gemeenschappelijke oefeningen tussen Amerikaanse en Zuid-Koreaanse troepen aan. Toch wil dat volgens hem nog niet meteen zeggen dat er meteen van die oefeningen komen.

President Donald Trump had de opschorting van die oefeningen aangekondigd tijdens zijn top met de Noord-Koreaanse communistische leider Kim Jong-un in Singapore midden juni. Dat kwam toen als een verrassing voor Zuid-Korea en Japan, twee nauwe bondgenoten van de VS in Noordoost-Azië, maar ook het Amerikaanse leger bleek vooraf niet geraadpleegd te zijn. Analisten vonden het een zware toegeving, want die oefeningen zijn nodig om de paraatheid van de VS- en Zuid-Koreaanse militairen op peil te houden.

Volgens Trump was de opschorting een gebaar van goede wil tegenover Noord-Korea. De voorbije weken is de dooi tussen Washington en Pyongyang evenwel stilgevallen. Onlangs werd een bezoek van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo afgezegd en nu komt de VS dus terug op die omstreden beslissing om de "war games" met de Zuid-Koreanen stop te zetten.

"Bewaker van de vrijheid"

De opschorting van Trump sloeg op de grote oefening "Ulchi Freedom Guardian", die normaal in augustus wordt gehouden. Vorig jaar namen daar 17.500 Amerikaanse militairen en 50.000 Zuid-Koreaanse soldaten aan deel, alsook bondgenoten zoals Britten en Australiërs.

De oefening is niet enkel defensief, maar simuleert ook een amfibische landing op vijandige stranden en de uitschakeling van (Noord-Koreaanse) toplui in de diepte. De oefening leidt dan ook steevast tot woede van de Noord-Koreaanse leiders.

De naam van de oefening "Ulchi Freedom Guardian" verwijst overigens naar een beroemde Koreaanse generaal uit de zevende eeuw, Eulji Mundeok, een strateeg van het rijk Goguryeo, waaraan Korea zijn naam dankt. Die versloeg in 612 een enorm invasieleger van de Chinese Sui-dynastie en gezien de inmenging van communistisch China in de Koreaanse Oorlog van 1950-53, is dat voor Peking geen mis te verstane waarschuwing.

VIDEO: bekijk hieronder het fragment uit "Het journaal"

Videospeler inladen...

Meest gelezen