Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved

Orban gaat op bezoek bij Salvini: "Hij is mijn held"

Matteo Salvini, minister van Binnenlandse Zaken en sterke man binnen de Italiaanse regering, heeft in Milaan de Hongaarse premier Viktor Orban ontvangen. Beiden staan voor de harde anti-migratielijn, een koers die ze samen willen voortzetten. Salvini kondigde aan met Orban een alliantie te zullen smeden "die de normen en waarden centraal zet waar onze partijen en onze regeringen voor staan." 

De rechtsnationalistische Viktor Orban en de radicaal-rechtse Matteo Salvini zitten op dezelfde lijn: nationale belangen zijn voor hen prioritair, ze zijn verenigd in hun kritiek op de EU, en bovenal willen ze de migratie naar Europa tegenhouden.

Nog vóór de ontmoeting strooide Orban Salvini lof toe. "Wanneer ik van heel het Europese Parlement de wind van voren krijg, verdedigt Salvini mij. Dat vergeet ik niet en daarvoor bedank ik hem", zei de Hongaarse premier, die Salvini bovendien zijn "held" en "compagnon de route" noemde.

We staan dicht bij een historische wending voor Europa

Matteo Salvini, Italiaans minister van Binnenlandse Zaken

Tijdens hun bijeenkomst, die ongeveer een uur duurde, hadden de twee het over plannen om samen te werken "om de grenzen van Europa te beschermen" tegen migratie. Salvini schuwde de grote woorden niet. "We zijn dicht bij een historische wending voor de toekomst van Europa: vandaag begint een traject van ontmoetingen, er zullen er veel andere volgen", kondigde hij aan. 

Argwaan

De ontmoeting wordt met argwaan gevolgd door critici in en buiten Italië. "Italië blaast de bruggen op met zijn traditionele bondgenoten, voedt het wantrouwen en klopt aan de deur van vijanden in naam van een ideologische anti-immigratie-affiniteit, die niets te maken heeft met de echte nationale belangen", schrijft gewezen premier en Europees commissaris Mario Monti in de krant Corriere della Sera.  

Italië blaast de bruggen op met zijn traditionele bondgenoten

Mario Monti, gewezen premier van Italië

Ook de Vijfsterrenbeweging, coalitiepartner van Salvini's Lega in de Italiaanse regering, distantieerde zich afgelopen weekend al van de ontmoeting tussen Salvini en Orban. Ze haastte zich te zeggen dat het een politieke, en geen institutionele bijeenkomst is. Net zoals de Lega vraagt de Vijfsterrenbeweging solidariteit van de EU in de migratiepolitiek. Maar omdat Hongarije niet reageerde op de vraag naar hulp van Italië, wil de partij dat het land geen EU-geld meer krijgt.

(lees voort onder de foto)

AFP or licensors

In Milaan zijn vandaag ook duizenden mensen op straat gekomen om te protesteren tegen de ontmoeting tussen Salvini en Orban, en tegen de harde anti-migratielijn waar zij voor staan.