Videospeler inladen...

Prinses Elisabeth krijgt afscheidszoen en kiest voor twee jaar Wales

De hertogin van Brabant, kroonprinses Elisabeth (16), is richting Atlantic College in Wales vertrokken. Het Paleis heeft twee foto's op sociale media gepubliceerd waarop te zien is hoe Elisabeth wordt uitgezwaaid. De prinses zal in Wales een tweejarige opleiding volgen als voltooiing van haar middelbare studies hier.

Aan het UWC Atlantic College in Wales (Verenigd Koninkrijk) is er deze week een zogenoemde inloopweek, pas volgende week starten de eigenlijke lessen. Studies worden gecombineerd met een reeks sociaal en cultureel geïnspireerde activiteiten, zoals gemeenschapswerk, om jongvolwassenen vroeg een zekere verantwoordelijkheid te geven.

De school maakt deel uit van de United World Colleges (UWC) en staat erom bekend mensen uit heel de wereld en uit verschillende culturen samen te brengen. De campus in Wales is rond een kasteel uit de 12e eeuw gebouwd. Ook de Nederlandse koning Willem-Alexander studeerde er als kroonprins en was blij om gedurende die tijd even uit de schijnwerpers te blijven.

De jongeren aan het college komen uit meer dan 90 landen, 30% van hen verwierf een studiebeurs. Kostprijs per schooljaar is 25.000 euro.

VIDEO Directeur Peter T. Howe leidt u rond in het befaamde college:

Videospeler inladen...

"Een zo normaal mogelijk leven leiden"

De oudste dochter van koning Filip en koningin Mathilde heeft toelatingsproeven afgelegd in Brussel, en treedt met elf andere Belgische scholieren aan in Wales. Ze zal een zogenoemd Internationaal Baccalaureaat volgen dat haar moet voorbereiden op universitaire studies. De prinses is vandaag vertrokken en het Belgische hof liet dat weten via volgende posts op sociale media:

FOTO'S BOVEN: De prinses wordt liefdevol omringd door haar broers, jongere zus en hondje Jeep. Prins Emmanuel geeft haar een flinke smakkerd, een afscheidszoen. Elisabeth zelf zit stralend op haar koffers.

Het Atlantic College heeft met de beveiliging van Elisabeth gesproken en de bedoeling is wel dat de kroonprinses "een zo normaal mogelijk leven kan leiden". "Veiligheidsagenten blijven op de achtergrond", legt directeur Howe uit.

Koning studeerde in Oxford en Stanford

Elisabeth liep school aan het Sint-Jan Berchmanscollege in Brussel. Daar zullen volgende week, op 3 september, haar broer Gabriël (14) en zus Eléonore (10) het nieuwe schooljaar starten. Prins Emmanuel (12) volgt al vijf jaar les in Eureka in Kessel-Lo, een school waar kinderen met leerstoornissen en structuurproblemen terechtkunnen.

Koning Filip vatte in de jaren 80 in het buitenland hogere studies aan. Hij ging voor een trimester naar Oxford (Groot-Brittannië) en voor twee jaar naar Stanford (VS) voor een master in de Politieke Wetenschappen. Koningin Mathilde studeerde zowel logopedie als psychologie en bleef hiervoor in eigen land (Institut Libre Marie Haps in Brussel en de KU Leuven). 

Meest gelezen