Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Rusland houdt grootste militaire oefeningen sinds einde van de Koude Oorlog

Volgende maand houdt Rusland in het centrum en het oosten van het land de grootste militaire oefening sinds 1981. Opvallend is dat ook Chinese en Mongoolse troepen zullen deelnemen aan de "war games".

Volgens minister van Defensie Sergej Sjoigoe zullen niet minder dan 300.000 militairen en 1.000 vliegtuigen betrokken zijn bij de oefening Vostok-2018. Die zal volgende maand plaatsvinden in het centrum en het oosten van het land. Twee Russische vloten en alle luchtlandingseenheden zullen aanwezig zijn, aldus de minister.

Het zou gaan om de grootste militaire oefening sinds 1981, dus nog van tien jaar voor het einde van de Koude Oorlog. Dat is opvallend, want begin de jaren 80 was er een tijd van spanningen met het Westen wegens de crisis in Polen en de inval in Afghanistan. Pas met het aan de macht komen van de hervormer Mikhail Gorbatsjov in 1985 is die spanning afgenomen.

Nog opvallend is dat ook Chinese en Mongoolse militaire eenheden zullen deelnemen aan de Russische oefeningen. Moskou en Peking lijken hun samenwerking ook op militair vlak te willen versterken. Het is niet de eerste keer dat Russische en Chinese troepen samen oefeningen houden, maar niet op deze schaal.

Een assertiever Rusland

De oefeningen passen in een duidelijk veel assertiever -sommigen zullen zeggen agressiever- buitenlands beleid van Rusland de voorbije tien jaar. Toen leidde de Russische inval in de Kaukasische republiek Georgië tot nieuwe spanningen met het Westen. De Russische annexatie van de Krim en het oosten van Oekraïne en de inmenging in Syrië hebben die spanningen nog verder opgedreven.

Van de weersomstuit heeft de NAVO de militaire aanwezigheid in het oosten van Europa opgedreven, vooral dan in Polen, Roemenië en de Baltische republieken Estland, Letland en Litouwen. De NAVO zal overigens waarnemers sturen naar de Russische oefeningen in Siberië.

Wie ook niet echt tevreden zal zijn met het Russische sabelgekletter is Japan. Dat is dan niet zo zeer over de oefeningen zelf, dan wel over de groeiende Russisch-Chinese samenwerking op militair vlak. Japan eist de teruggave van de Koerilen, een kleine eilandengroep ten noorden van Hokkaido die op het einde van de Tweede Wereldoorlog werd aangehecht door de Sovjet-Unie. Tegelijk betwist Japan met China het bezit van de Senkaku/Diaoyu-eilandengroep in de Oost-Chinese Zee. Zowel Japan als China versterken de voorbije jaren hun militaire capaciteiten.

Meest gelezen