Videospeler inladen...

Struikelstenen kunnen nu toch in Antwerpen

In de stad Antwerpen mogen sinds deze zomer zogenaamde struikelstenen aangelegd worden. Dat zijn gedenkplaatjes die in het voetpad geplaatst worden voor een huis waar ooit een slachtoffer woonde van de Holocaust. Aanvankelijk was de stad en een deel van de Joodse gemeenschap tegen, omdat ze een eerbetoon zijn voor een enkeling. Maar nu is er dus een wettelijk kader.

De zogeheten stolpersteine of struikelstenen, is een idee van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig. Het zijn gedenkplaatjes die in het voetpad geplaatst worden voor een huis waar ooit een slachtoffer woonde van de Holocaust. 

Je vindt ze overal in Europa, maar in Antwerpen was er veel ongenoegen en mocht het lange tijd niet. Zo vindt een deel van de Joodse gemeenschap dat de struikelstenen niet respectvol zijn, omdat mensen op de namen stappen en omdat ze een eerbetoon zijn voor een enkeling. 

Nu is er sinds deze zomer een reglement goedgekeurd en kan men een aanvraag indienen voor de aanleg van een struikelsteen. Antwerps schepen Claude Marinower, zelf van Joodse afkomst, heeft als één van de eersten een aanvraag ingediend met daarop de namen van zijn familieleden die omkwamen in het concentratiekamp Auschwitz.

"Mijn zus en ik willen een struikelsteen plaatsen ter herinnering aan mijn tante, Roza Marinower en haar twee kinderen Renée (4,5) en Nathan (3). Tijdens de eerste razzia zijn ze alle drie opgepakt in de nacht van 15 op 16 augustus 1942. Ze zijn toen overgebracht naar de Dossinkazerne in Mechelen, waar ze drie dagen later op een trein naar Auschwitz werden gezet. Daar zijn ze enkele uren na aankomst vergast", vertelt Marinower.  

Mensen die een struikelsteen willen aanvragen kunnen terecht op de site van de stad Antwerpen.

VIDEO: bekijk hieronder het fragment uit "Het journaal"

Videospeler inladen...

Meest gelezen