AFP or licensors

Trump en Trudeau hebben een "constructief gesprek" na nieuwe handelsakkoord tussen VS en Mexico

De Canadese eerste minister Justin Trudeau en de Amerikaanse president Donald Trump hebben een "constructief gesprek" gehad, na het nieuws over het nieuwe handelsakkoord tussen de VS en Mexico. Dat nieuwe handelsakkoord moet op termijn het Noord-Amerikaanse Vrijhandelsakkoord (Nafta) vervangen.

"De eerste minister had een constructief gesprek met president Trump over het Noord-Amerikaanse vrijhandelsakoord", zegt het kabinet-Trudeau in het persbericht. "De leiders onthaalden de gerealiseerde vooruitgang in de gesprekken met Mexico positief. Ze kijken er met belangstelling naar uit dat hun teams de onderhandelingen deze week voortzetten, met hoop op een goede afloop."

Trump liet maandag weten dat een "zeer goed akkoord" met Mexico is gesloten. Het nieuwe akkoord moet op termijn Nafta vervangen, het vrijhandelsakkoord tussen Mexico, Canada en de VS dat al sinds 1994 bestaat. President Trump is altijd een tegenstander geweest van NAFTA dat volgens hem slecht was voor de werkgelegenheid in de VS.

De VS en Mexico willen zo snel mogelijk uitbreiden met Canada. Dat land moet nu opnieuw plaatsnemen aan de onderhandelingstafel. Onmiddellijk na de bekendmaking zei de Canadese Buitenlandminister Chrystia Freeland dat ze dinsdag terug zou zijn in Washington "om de onderhandelingen voort te zetten", die al een jaar aan de gang zijn. Ze moet daarvoor een diplomatieke missie in Europa onderbreken, die ze nog maar net had aangevat.

De nieuwgekozen president van Mexico, Andres Manuel Lopez Obrador, gaf dinsdag alvast te kennen dat het belangrijk is dat ook Canada zich aansluit bij het nieuwe akkoord.

Meest gelezen