Veertien West-Vlaamse gemeenten zamelen samen voedseloverschotten in

In Zuid-West-Vlaanderen richten veertien gemeenten samen een distributieplatform op voor voedseloverschotten. Vers voedsel dat supermarkten anders zouden weggooien, kan op die manier verdeeld worden via sociale organisaties. Het is tegelijk ook een activeringsproject dat enkele mensen naar de reguliere arbeidsmarkt moet leiden.

Het initiatief gaat in november van start in de regio rond Kortrijk. De OCMW's van de betrokken gemeenten werken ervoor samen met de Voedselbank, Colruyt, Aldi en minstens 40 sociale organisaties. Ze zullen per jaar 200.000 kilogram verse groenten, fruit, vlees en vis herverdelen bij mensen in armoede.

Volgens de initiatiefnemers is het een primeur voor Vlaanderen dat er op deze schaal aan voedselinzameling en -verdeling wordt gedaan. "Het aanbod aan vers voedsel dat de houdbaarheidsdatum nadert, is enorm" zegt Bram Deloof (N-VA), voorzitter van het OCMW van Kuurne. "Maar die overschotten op tijd bij de mensen krijgen, is een logistieke uitdaging."

Van tonnen naar grammen

"Je moet tonnen voedsel omzetten in grammen. Dat voedsel moet op een heel snelle manier herverpakt worden in kleinere hoeveelheden. Het moet op de dag van ophaling nog bij de sociale kruideniers of voedseverdeelorganisaties geraken", zegt Deloof.

"Die voedselverdeelorganisaties werken doorgaans met vrijwilligers. Die zijn niet altijd beschikbaar om zich met die overschotten bezig te houden, en die kunnen die hoeveelheden ook niet verwerken binnen hun eigen kleine organisatie. Wij zetten nu acht "doelgroepwerknemers" in, vanuit de veertien OCMW's, om dat werk te doen. Wij hopen hen op die manier klaar te krijgen voor het reguliere arbeidscircuit."

Nog volgens Deloof zijn er in Zuid-West-Vlaanderen 32.000 mensen die een risico op armoede lopen. De betrokken gemeenten zijn Anzegem, Avelgem, Deerlijk, Harelbeke, Kortrijk, Kuurne, Lendelede, Menen, Spiere-Helkijn, Waregem, Wevelgem, Wervik, Wielsbeke en Zwevegem.

Meest gelezen