David rozing

Vlaanderen investeert recordbedrag in innovatie

In 2016 investeerde Vlaanderen 6.7 miljard euro in onderzoek en ontwikkeling. Dat bedrag is goed voor 2.7 procent van het bruto binnenlands product, waarmee Vlaanderen het veel beter doet dan het Europese gemiddelde van 1.94 procent. Dat blijkt uit onderzoek van het Expertisecentrum Onderzoek en Ontwikkelingsmonitoring. 

Volgens een Europese afspraak moet elke lidstaat tegen 2020 3 procent van zijn bbp besteden aan onderzoek en ontwikkeling. Die inspanning wordt verdeeld onder de overheid en de bedrijven en universiteiten. De Vlaamse overheid investeerde in 2016 0.84 procent van het bbp, tien jaar eerder was dat 0.59 procent.

In de privésector zijn het vooral farma-, chemie- en ICT-bedrijven die inzetten op onderzoek naar nieuwe technologieën. Door de digitalisering doet ook de financiële sector steeds meer inspanningen.

De goede cijfers tonen aan dat Onderzoek en Ontwikkeling intussen goed is ingeburgerd in Vlaanderen, zegt de auteur van de studie, Koen Debackere (KUL). “Zowel in het industriële weefsel als in de dienstensector zien we dat men blijft inzetten op innovatie. Ook de Vlaamse overheid doet dat, ondanks perioden van besparingen.”

Vlaanderen wil tegen 2020 de 3 procent norm halen. Of dat lukt is lang niet zeker maar “het belangrijkste is dat we de goede richting uitgaan”, zegt Debackere. De Vlaamse regering besliste in 2017 al om jaarlijks 195 miljoen extra te investeren in innovatie en wetenschappelijk onderzoek. Dat levert een totaalbudget van 758 miljoen euro op. Bij de begrotingsopmaak in september wil men opnieuw een groot bedrag vrijmaken.

 

 

Meest gelezen