Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

VN: Alle partijen in Jemen maken zich schuldig aan wat "wellicht oorlogsmisdaden zijn"

Mensenrechtenexperts van de Verenigde Naties hebben een rapport gepubliceerd dat snoeihard is voor alle strijdende groepen in Jemen. Dat land wordt al jaren verscheurd door oorlogen en daarbij worden de mensenrechten op grote schaal geschonden.

Volgens de onderzoekers zijn moorden, verkrachtingen, ontvoeringen en het willekeurig beschieten van burgers schering en inslag in de oorlog in Jemen. Alle kampen krijgen ervan langs in het rapport, maar opvallend is de kritiek voor de Saudi's die tussenbeide gekomen zijn om "de wettelijk erkende regering van Jemen te steunen".

Dat gebeurde met luchtbombardementen op niet minder dan 30.000 plaatsen, waarbij ook vluchtelingenkampen, scholen en ziekenhuizen worden geviseerd. "Ondanks de ernst van de situatie zien we een volledige onverschilligheid voor het lot van de mensen in Jemen", aldus een van de experts.

Ook de maritieme blokkade die marineschepen uit Saudi-Arabië en andere Arabische landen opleggen aan Jemen, hebben zo'n hevige humanitaire impact dat die omschreven kan worden als "misdaden tegen het internationaal recht". Daardoor dreigt er hongersnood in Jemen en zijn er onvoldoende medicijnen om de uitbraak van epidemieën zoals cholera in te dijken.

Ondanks de ernst van de situatie zien we een volledige onverschilligheid voor het lot van de mensen in Jemen

Charles Garraway, een van de experten van het VN-rapport

Anderzijds krijgen ook de sjiitische Houthi's -de vijanden van de Saudi's in Jemen- ervan langs. Ook zij zouden burgerwijken beschieten en de levering van voedsel en medicijnen tegenhouden in de door hen belegerde stad Ta'izz in het zuiden van Jemen. (Lees verder onder de foto).

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

"Stop met bewapenen van de Saudi's"

De experts van de VN doen in het bijzonder een oproep aan de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en andere westerse landen om niet langer wapens te leveren aan Saudi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten (VAE), de twee landen die actief deelnemen aan de oorlog in Jemen. Tegelijk vragen ze Iran ook om geen raketten meer te leveren aan  hun bondgenoten in Jemen, de sjiitische Houthi's.

In 2014 hebben de Houthi's uit het noorden de hoofdstad Sanaa veroverd op de erkende regering in Jemen. Sindsdien controleren de Houthi's een groot deel van het noorden en het westen van het land. Tegenover hen staan de Saudi's en grondtroepen uit de VAE, die in 2015 tussenbeide zijn gekomen. Los van dat leger zijn er nog allerlei zogenoemd regeringsgezinde milities of stammenmilities actief die eigen belangen nastreven. Een zuidelijk front dat sterk staat in Aden eist de facto de afscheuring van Zuid-Jemen en geniet van de steun van de VAE.

In andere delen van Jemen zijn ook terreurgroepen zoals Al Qaeda en IS gevestigd, die dan weer strijd leveren tegen alle andere partijen.

De prioriteit van de (Arabische) coalitie blijft het aanstellen van de legitieme regering en het tegenhouden van de Iraanse infiltratie

Anwar Gargash, minister van Buitenlandse Zaken van de Verenigde Arabische Emiraten

Intussen is er ook al een reactie vanuit de Verenigde Arabische Emiraten. In een tweet stelt minister van Buitenlandse Zaken Anwar Gargash dat "iedere crisis zijn eigen uitdagingen heeft, maar in Jemen blijft het de prioriteit van de coalitie om de legitieme regering aan te stellen en de toekomst te verzekeren door het tegenhouden van de Iraanse infiltratie". Wel geeft hij toe dat er iets moet gebeuren op humanitair vlak.

De Saudi's zeggen dat ze in het VN-rapport vooral lezen dat hun sjiitische vijanden, de Houthi's, oorlogsmisdaden zouden begaan.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken James Mattis heeft intussen gezegd dat "de steun van de VS aan Saudi-Arabië in Jemen niet onvoorwaardelijk is", maar tegenlijk "moet Iran verantwoordelijk gesteld worden voor het onheil dat het land aanricht in het Midden-Oosten".

Meest gelezen