Voka kritisch voor timing werken op E40

De Vlaamse werkgeversorganisatie Voka levert kritiek op de timing van de wegwerkzaamheden op het knooppunt van de E40 en de E314 in Heverlee. 

De wegwerkzaamheden veroorzaken lange files, zeker tijdens de ochtendspits. Voka vraagt zich af of dergelijke grote werkzaamheden niet vroeger in de zomer gepland hadden kunnen worden. "We zijn de laatste week van de zomervakantie, net voor het schooljaar opnieuw begint. En dan zie je dat de verkeersdrukte sterk toeneemt", zegt Kasper Demol van Voka. "In het midden van de zomervakantie is het veel rustiger op de wegen. Wegwerkzaamheden die een grote impact hebben op de verkeersdoorstroming, kan je beter dan plannen."

Het Agentschap Wegen en Verkeer zegt dat de werkzaamheden op de E40 en E314 moeilijk vroeger in de zomer te plannen waren. En het was vooral zaak om de werkzaamheden uit te voeren, nog vóór het nieuwe schooljaar begint. "Tijdens het bouwverlof is het sowieso moeilijker om te werken omdat aannemers dan vakantie hebben", zegt Carla Cox van Wegen en Verkeer. "We moeten ook kijken welke aannemer beschikbaar is. Bovendien waren er enkele zomerfestiviteiten in de ruime regio waar we rekening mee moeten houden. En dat is soms een heel moeilijke puzzel."

Capaciteit gehalveerd

Voka vraagt zicht ook af het echt nodig was om de helft van de capaciteit weg te nemen. Zowel de E314 als de E40 (richting Brussel) wordt versmald van twee rijstroken naar één rijstrook. "Het is logisch dat we dit knooppunt in één keer aanpakken, omdat we anders twee keer dit moeilijke punt moeten bezetten", zegt Carla Cox.  "Dat zou nog meer hinder veroorzaken."

Meest gelezen