Vol zelfvertrouwen het nieuwe schooljaar in met deze tips

De Kempense vzw Zitdatzo krijgt de laatste weken veel meer vragen van ouders over hoe ze moeten omgaan met de eerste schooldag die stilaan dichterbij komt. Steven Gielis geeft enkele tips.

Genieten 

"Probeer met je kind nog zoveel mogelijk te genieten van de laatste vakantiedagen", vertelt Gielis. "Als je kind gevoelig is voor spanningen in aanloop naar het nieuwe schooljaar, praat er dan nog niet te veel over. Dat verhoogt alleen de stress. De eerste schooldag is voor sommige kinderen wel een moeilijk moment, maar we zien ook dat die stress snel verdwijnt als kinderen antwoord krijgen op vragen waar ze mee zitten."

Nieuwe spullen

"Zoek positieve manieren om het met je kind over het nieuwe schooljaar te hebben", vult Gielis aan. "Koop bijvoorbeeld samen schoolgerief of een nieuwe boekentas. Of als je weet dat er nieuw vriendje in de klas komt of een nieuwe juf, praat er al over."

Nieuwe structuur

"Probeer al rekening te houden met de nieuwe structuur van een schooljaar", vertelt Steven Gielis. "Vooral voor jonge kinderen is voldoende slaap belangrijk. In de vakantie is er een ander ritme dan tijdens het schooljaar. Probeer daar als ouder al aandacht voor te hebben."

Gielis schreef ook een boek. 'Opvoeden tot zelfvertrouwen' komt uit in september en geeft een aantal handvatten aan de ouders om hun kinderen op te voeden met meer veerkracht en zelfvertrouwen.

Meest gelezen