Een illustratie van een satelliet van Galileo (archief).
© EKA/EurekaSlide

Britten bestuderen haalbaarheid eigen satellietnavigatiesysteem

Het Verenigd Koninkrijk trekt ruim 100 miljoen euro uit om de mogelijkheden voor een Brits alternatief voor het Europese satellietnavigatiesysteem Galileo te bestuderen. Dat heeft premier Theresa May verklaard tijdens een rondreis in Afrika. Na de brexit dreigen de Britten immers hun toegang tot Galileo te verliezen.

"Tenzij we de garantie krijgen dat we nauw kunnen samenwerken in de toekomst (...), zal het Verenigd Koninkrijk zijn steun voor Galileo intrekken en een eigen soeverein satellietnavigatiesysteem nastreven." Zo citeren Britse media vandaag premier May. "En dit is geen loos dreigement om onze onderhandelingsdoelstellingen te bereiken", voegde ze toe.

De Britse regering gaat in eerste instantie 92 miljoen pond (102 miljoen euro) investeren in een studie die moet uitwijzen in hoeverre een alternatief voor Galileo haalbaar is. Het geld komt uit het fonds van 3 miljard pond (3,33 miljard euro) dat Londen heeft opgericht om het land voor te bereiden op de brexit van eind maart volgend jaar.

Het Verenigd Koninkrijk wil na de brexit het liefste betrokken blijven bij Galileo, maar de Europese Unie wil de Britten niet langer toegang geven tot contracten en beveiligde informatie. Als derde land zou het Verenigd Koninkrijk enkel nog een beroep kunnen doen op de vrije diensten van het Europese satellietnavigatiesysteem, zoals de localisatie van mensen in nood. Dat volstaat voor de Britten dan weer niet.

Galileo is een miljardenproject dat de Europese Unie onafhankelijk moet maken van andere satellietnavigatiesystemen, zoals het Amerikaanse gps. Het systeem, dat nauwkeuriger is dan gps, levert al anderhalf jaar diensten. Tegen 2021 zou het volledig operationeel moeten zijn.

Meest gelezen