Videospeler inladen...

Cate Blanchett over Rohingya-vluchtelingenkampen: "Als moeder vergeet ik die getuigenissen nooit meer"

De Australische actrice en Oscarwinnares Cate Blanchett heeft in Bangladesh een aantal Rohingya-vluchtelingenkampen bezocht. Blanchett (49) deed dat in haar hoedanigheid als ambassadrice voor het vluchtelingenprogramma van de Verenigde Naties. "Als moeder vergeet ik die getuigenissen nooit meer", zei Blanchett over die beklijvende ervaring in een vergadering van de VN-Veiligheidsraad.

In de vergadering van de VN-Veiligheidsraad vertelde Cate Blanchett (foto boven) dat ze in de kampen misselijkmakende getuigenissen heeft gehoord van folteringen, verkrachtingen en moeders die zagen hoe hun kinderen levend werden verbrand. "Als moeder vergeet ik die getuigenissen nooit meer", zei Blanchett die zelf vier kinderen heeft (drie zonen en een adoptiedochter).

Videospeler inladen...

De actrice bekend van onder meer "Carol" en "Blue Jasmine" vraagt de regering van Myanmar en de internationale gemeenschap om de Rohingya meer te helpen. In een gesprek met BBC laat ze weten: ""Het is dringend en noodzakelijk dat de regering -een jaar na de crisis- concrete stappen zet om de Rohingya het staatsburgerschap te geven. Wij (de journalist en Blanchett, red.) zitten hier en hebben een nationaliteit, we kunnen stemmen, we hebben recht op onderwijs en op een gezondheidszorg, en die mensen hebben géén rechten."   

Wij zitten hier en hebben een nationaliteit. (...) Die mensen hebben géén rechten

De Rohingya? Ze vormen een moslimminderheid in Myanmar, zo'n 700.000 van hen zijn naar Bangladesh gevlucht, omdat ze in Myanmar met geweld verdreven werden. Volgens een recent VN-rapport heeft het leger van Myanmar zich schuldig gemaakt aan volkerenmoord en moeten de toplui van het leger vervolgd worden.

Bekijk hier de beelden van haar bezoek

VIDEO: bekijk hieronder de reportage uit "Het journaal"

Videospeler inladen...

Meest gelezen