CD&V zet in Gent en Antwerpen in op meer groene ruimte

In de discussie rond het verbeteren van de luchtkwaliteit, wijzen CD&V Antwerpen en Gent erop dat de discussie over meer moet gaan dan het weren van auto's. Ook het aanleggen van meer groene ruimtes in de stad en het inzetten op een duurzame economie is nodig, klinkt het in een gezamenlijk persbericht.

Vandaag raakte bekend dat de luchtkwaliteit in de stad Gent tot 32 procent is verbeterd na het circulatieplan. Dat blijkt uit metingen van de Vlaamse Milieumaatschappij op verschillende plaatsen in en rond de binnenstad. De christendemocraten in Antwerpen en Gent geven toe dat het aanmoedigen van het gebruik van fiets of openbaar vervoer kan bijdragen tot een betere luchtkwaliteit. Maar er is meer nodig dan dat, klinkt het.

 Antwerps lijsttrekker Kris Peeters wil overbodige autoverplaatsingen ontmoedigen en evolueren naar een stad met autoluwe woonwijken. "Maar daarnaast moeten we Antwerpen minder hard maken. We hebben de ambitie om 15 procent van alle Antwerpse verharde straten, pleinen en voetpaden te vervangen door een groene invulling. Dat betekent meer dan extra natuur in de stad [...] Ook het regenwater sijpelt beter door, het voorkomt overstromingen, Antwerpen koelt af en de luchtkwaliteit verbetert."

Inzetten op de vergroening van de stad

Eenzelfde geluid bij Gents lijsttrekker Mieke Van Hecke. "We willen inzetten op de vergroening van de stad op alle niveaus: groenpolen, parken, straatgroen, geveltuintjes, groenslingers enzovoort. Bovendien mogen we ook deelgemeenten niet over het hoofd zien als het gaat over luchtkwaliteit. Ook daar moeten we meten hoe de luchtkwaliteit evolueert en maatregelen nemen om ze te verbeteren, in overleg met de bewoners en de middenstand."

Extra mogelijkheden in havensteden

Antwerpen en Gent zijn havensteden met een belangrijke industrie en volgens de CD&V liggen ook daar nog extra mogelijkheden om de luchtkwaliteit te verbeteren. In Gent wil de partij dat de nieuwe fusiehaven North Sea Port een ambitieus luchtkwaliteitsplan opstelt, met onder meer de verdere uitrol van walstroom, zodat zeeschepen hun vervuilende dieselgeneratoren niet hoeven te laten draaien.

In Antwerpen voert CD&V met havenschepen Marc Van Peel al jaren een beleid in de haven om de walstroomvoorzieningen uit te breiden. Luchtkwaliteit wordt een van de thema's die zal besproken worden op de Stedentop van CD&V op 4 september in Antwerpen, klinkt het nog.

Meest gelezen