Test-Aankoop: "Door de hoge kosten loont het minder om het woonkrediet te herzien"

Ondanks de historisch lage rente betaalt de Belg veel meer voor de herfinanciering van zijn woning in vergelijking met andere Europese landen. Dat meldt de consumenten­organisatie Test-Aankoop. De grootste hap gaat naar de aktekosten, de kosten bij het opmaken van een hypotheekakte, waaronder registratierechten en notariskosten. Die liggen gemiddeld tot 13 keer hoger in vergelijking met het buitenland waardoor veranderen van bank minder loont. 

Wie bij een andere bank betere voorwaarden vindt voor zijn hypothecaire lening moet zijn huidige lening stopzetten vooraleer hij verandert van instelling. De verhuis van een woonkrediet kost veel meer dan in andere Europese landen. Test-Aankoop berekende dat de herfinanciering van een hypothecaire lening van 200.000 euro al snel z’n 5.000 euro tot 6.000 euro kost. Die kosten bestaan uit bankkosten in de vorm van een wederbeleggingsvergoeding van drie maanden rente op het resterende bedrag. Ook de nieuwe bank kan tot 500 euro aan dossierkosten aanrekenen voor het openen van een nieuwe lening. 

Door de hoge aktekosten ziet de consument zijn voordeel als sneeuw voor de zon verdwijnen

Jens Van Herp, Test Aankoop

Tot slot zijn er de aktekosten, de kosten bij het opmaken van een hypotheekakte zoals registratierechten en notariskosten. Die aktekosten liggen gemiddeld tot 13 keer hoger in vergelijking met landen als het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Spanje, Portugal, Duitsland, Nederland en Frankrijk. Het grootste deel van die kosten gaan naar de fiscus onder de vorm van registratiebelastingen en btw.  “Door de hoge aktekosten ziet de consument zijn voordeel als sneeuw voor de zon verdwijnen.", zegt Jens van Herp van Test-Aankoop. Het loont dus minder om te wisselen van bank en " door het ontbreken van  concurrentie blijft de kredietnemer gevangen aan zijn financiële instelling ”.

Wat zijn de opties?

Onderhandelen met de eigen bank is een mogelijkheid. Maar omdat het minder loont om van bank te veranderen zit de bank in een betere onderhandelingspositie. De bankier zal dus niet altijd de beste voorwaarden voorleggen. Bovendien betaalt u ook hierop dossierkosten.

Test-Aankoop stelt daarom voor om de notariskosten te plafonneren, waardoor er meer concurrentie ontstaat. Voorts moet de overheid de onnodige aktekosten verlagen of zelfs schrappen. “Klanten moeten ook hun hypotheek kunnen overdragen” zegt Jens Van Herp. Daardoor kan de hypothecaire inschrijving overgeplaatst worden naar een andere instelling zonder nog eens nieuwe kosten te betalen. 

Meest gelezen