AFP or licensors

Duitsland geeft schedels van slachtoffers genocide terug aan Namibië

Duitsland heeft de stoffelijke overschotten aan Namibië overgedragen van zevenentwintig slachtoffers van de genocide tijdens het koloniale tijdperk. Na een eredienst in een protestantse kerk in Berlijn overhandigde de regering negentien schedels, botten en stukken huid aan een delegatie uit Namibië. Vrijdag zullen ze in de Namibische hoofdstad Windhoek met een staatsceremonie bijgezet worden.

Staatssecretaris Michelle Müntefering van Buitenlandse Zaken vroeg vergiffenis. "Ik buig me in diepe droefheid, " zei ze. De Namibische minister van Cultuur Katrina Hanse-Himarwa bedankte Müntefering en verklaarde dat een officiële verontschuldiging van het hoogste niveau op het einde van de onderhandelingen gepast zou zijn. "Namibië en Duitsland moeten nog vele kwesties uitklaren over hun gemeenschappelijke verleden, heden en toekomst", aldus Hanse-Himarwa. 

AFP or licensors

In 1904 startte de volkerenmoord van Duitsland op de Herero- en Namabevolking in hun toenmalige kolonie Duits-Zuidwest-Afrika. Duitsland wou de inheemse bevolking uitroeien omdat ze in opstand kwamen om hun rechten en land te beschermen. De Duitse generaal Lothar von Trotha vaardigde zijn berucht vernietigingsbevel uit. Alle Herero moesten uit de Duitse kolonie verdreven of omgebracht worden. Er kwamen ook duizenden mensen in concentratiekampen terecht waar ze werden uitgehongerd, vermoord en zelfs onthoofd. De volkerenmoord duurde tot 1908. 

AFP or licensors

Er zouden bij benadering 80.000 mensen omgekomen zijn. Geschat wordt dat 75 procent van de Herero en de helft van de Namabevolking gedood werd. De stoffelijke overschotten werden destijds naar Duitsland gestuurd voor raciaal onderzoek. Op basis van deze menselijke resten wilden ze de superioriteit van de Europeanen bewijzen. Er zouden honderden schedels naar Duitsland gestuurd zijn. 

AFP or licensors

Sinds 2015 noemt de Duitse regering de misdaden uit het koloniale verleden ook officieel een volkerenmoord. Ook onderhandelingen over een verzoening en compensatie zijn sinds 2015 aan de gang.  Vertegenwoordigers van de Herero- en de Namabevolking in de toenmalige kolonie, die zich bij dat overleg onvoldoende vertegenwoordigd achten, hebben voor een rechtbank in New York een claim ingediend voor een schadevergoeding. 

Het is de derde keer dat Duitsland stoffelijke resten overhandigt aan Namibië. Het huidige Namibië was van 1884 tot 1915 een kolonie van het Duitse Rijk. Na decennia onder Zuid-Afrikaans bestuur verwierf het land pas in 1990 de onafhankelijkheid.

AFP or licensors

Meest gelezen