Videospeler inladen...

Emotioneel (eerste) afscheid van John McCain in Capitool Arizona

In het Capitool van de Amerikaanse staat Arizona heeft een eerste van meerdere afscheidsplechtigheden plaatsgevonden voor de overleden Republikeinse senator John McCain. Zijn familie verscheen daarbij voor het eerst sinds zijn dood in het openbaar.

Emotionele taferelen in het Capitool van Arizona vandaag: daar vond een eerste van meerdere afscheidsplechtigheden plaats voor John McCain, de invloedrijke Republikeinse senator die zaterdag overleed aan de gevolgen van een hersentumor.

Voor het eerst sinds zijn dood verscheen zijn gezin daarbij in het openbaar. Zijn weduwe Cindy McCain legde haar hoofd even te rusten op zijn kist. Dochter Meghan toonde zich erg geëmotioneerd. 

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved

Onder anderen gouverneur Doug Ducey van Arizona sprak tijdens de privédienst. Hij eerde McCain als internationaal bekend figuur en als zeer belangrijk figuur voor de geschiedenis van Arizona. "Je een Arizona voorstellen zonder John McCain, lijkt op het beeld van Arizona zonder de Grand Canyon", zei Ducey. 

Je een Arizona voorstellen zonder John McCain, lijkt op het beeld van Arizona zonder de Grand Canyon

Doug Ducey

Ook voormalig senator van Arizona Jon Kyl sprak tijdens de ceremonie. Kyl zei dat hij met McCain heel de wereld was rondgereisd en hem erg zou missen. "Zijn grootste verdienste was de nationale veiligheid", aldus Kyl.

De kist met het lichaam van McCain blijft voorlopig in het Capitool van Arizona staan. Het brede publiek krijgt de kans om hem een laatste groet te brengen. Morgen vindt nog een afscheidsplechtigheid plaats. Nadien wordt zijn lichaam naar de hoofdstad Washington D.C. overgebracht voor nog meer afscheidsplechtigheden.

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved

Volg VRT NWS ook via Instagram:

VIDEO: bekijk hieronder het fragment uit "Het journaal"

Videospeler inladen...

Meest gelezen