Videospeler inladen...

Gemeenschapsonderwijs gaat beginnende leerkrachten intensiever begeleiden

Het Gemeenschapsonderwijs (GO!) gaat zijn beginnende leerkrachten intenser begeleiden bij hun eerste stapjes voor de klas. Want al te vaak verlaten jonge leerkrachten alweer snel het onderwijs. En dat kan niet meer, vindt het GO!, nu het Vlaamse onderwijs de komende jaren elk jaar 6.000 nieuwe leerkrachten nodig heeft.

Veel jonge mensen beginnen met goede moed aan een baan in het onderwijs – ze hebben er tenslotte voor gestudeerd – maar velen stappen er ook al snel weer uit. Er zijn verschillende redenen waarom ze dat doen, zegt topvrouw Raymonda Verdyck van het Gemeenschapsonderwijs (GO!): “De meesten hebben niet meteen een volwaardige job, en daarnaast zijn er ook heel wat uitdagingen in de dagdagelijkse praktijk.”

Op dat laatste punt wil het GO! nu een antwoord bieden door beginnende leerkrachten beter te ondersteunen. Raymonda Verdyck: “We gaan oudere, ervaren onderwijsmensen opleiden om de nieuwe leraars en leraressen een en ander bij te brengen: hoe ga ik om met leerlingen en hoe breng ik mijn vak over aan die leerlingen. Er is ook opleiding voorzien voor de beginnende leerkrachten zelf. Dat doet onze pedagogische begeleidingsdienst.”

Volgens Raymonda Verdyck gaan we er te snel vanuit dat pas afgestudeerde leerkrachten meteen klaar zijn om voor de klas te staan: “Dat maakt natuurlijk deel uit van hun opleiding, maar tegelijk moet je dat ook leren uit de praktijk: hoe ga ik om met leerlingen, met kinderen dus, hoe zorg ik dat ze letterlijk en figuurlijk bij de les blijven. Dat moeten die beginnende leerkrachten in de vingers krijgen.”

Jonge leerkrachten zullen ook te horen krijgen hoe leerplannen in elkaar zitten en hoe ze die in de praktijk moeten brengen. Daarnaast heeft elk net zijn eigen pedagogische project en ook dat is niet altijd bekend bij beginnende leraars en leraressen.

De uitdaging is groot. Raymonda Verdyck: "De komende jaren hebben we in het hele Vlaamse onderwijs elk jaar 6.000 nieuwe leerkrachten nodig. Dus het is belangrijk dat wij diegenen die eraan beginnen, ook kunnen houden. De leerlingenaantallen nemen toe.”

Herbekijk hieronder de reportage in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen