Videospeler inladen...

Honderden mensen nemen in Pakistan deel aan mars tegen Geert Wilders

In de Pakistaanse hoofdstad Islamabad nemen honderden islamisten deel aan een mars tegen de cartoonwedstrijd van de extreemrechtse Nederlandse politicus Geert Wilders (PVV). De demonstranten eisen dat de regering van de Pakistaanse premier Imran Khan de diplomatieke betrekkingen met Nederland verbreekt.

Wilders heeft zich de woede van de Pakistaanse islamisten op de hals gehaald. Hij wil namelijk later dit jaar in Nederland een cartoonwedstrijd over de profeet Mohammed houden. Wilders heeft naar eigen zeggen al honderden inzendingen ontvangen. De wedstrijd moet plaatsvinden in een afgesloten deel van de Tweede Kamer in Den Haag. De beste inzendingen zullen uitgekozen en beoordeeld worden door Wilders en een jury.

"Wedstrijd is godslasterlijk"

De Pakistaanse mars tegen dat initiatief is georganiseerd door de radicaalislamitische partij Tehreek-e-Labbaik (TLP). De actievoerders vinden dat de cartoonwedstrijd "godslasterlijk" is. De islamisten willen blijven protesteren tot de premier alle banden met Nederland verbreekt. Zie video hieronder

Ook de Pakistaanse regering veroordeelt de cartoonwedstrijd: "het is een verschrikkelijk en schandelijk plan". De regering vindt dat Wilders zich schuldig maakt aan het belasteren van de islam. "Ze weten niet hoeveel pijn ze ons doen met zulke daden", zei de premier Khan. De Pakistaanse minister van Buitenlandse Zaken heeft al verschillende malen zijn beklag gedaan bij zijn Nederlandse collega Stef Blok. "Zulke acties verspreiden haat en intolerantie", zei de Pakistaanse minister. 

Videospeler inladen...

Ze weten niet hoeveel pijn ze ons doen met zulke daden

Imran Khan

 De aangekondigde wedstrijd beroert ook in Nederland de gemoederen. Gisteren pakte de Nederlandse politie in het Centraal Station in Den Haag een 26-jarige man op, die in een filmpje op Facebook met een aanslag op Geert Wilders zou gedreigd hebben.

Minister van Justitie en Veiligheid Ferd Grapperhaus noemde het filmpje "weerzinwekkend". Hij neemt het filmpje ernstig omdat "de persoonlijke veiligheid" van Wilders en daarmee ook "onze vrije democratie" in het geding is.

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved

Meest gelezen