archieffoto

Indonesisch slachtoffer van verkrachting (15) vrijgesproken in beroep na illegale abortus

In Indonesië heeft een rechtbank de celstraf ingetrokken voor een meisje dat een illegale abortus had laten uitvoeren. Het meisje van 15 was zwanger geraakt nadat ze herhaaldelijk was verkracht door haar oudere broer.

Een regionale rechtbank op het eiland Sumatra veroordeelde het meisje vorige maand tot zes maanden gevangenis. De 15-jarige tiener was zwanger geraakt nadat ze herhaaldelijk was verkracht door haar 17-jarige broer. De dode foetus werd teruggevonden op een palmolieplantage in een afgelegen dorp waar de familie woont. 

Tegen de veroordeling kwam scherp protest van Indonesische vrouwenrechtenbewegingen. Met het vonnis bevestigde de rechtbank de traditie waarbij het slachtoffer van een verkrachting de grootste  schuld draagt, zo klonk het.  De oudere broer van het meisje moet voor twee jaar de gevangenis in voor aanranding van een minderjarige. 

Strenge abortuswetten

Een hogere rechtbank pleit het meisje nu vrij van alle schuld. "De rechter besliste dat de bijzondere omstandigheden het meisje verplichtten tot een abortus" zei een woordvoerder van de rechtbank. Intussen loopt er wel nog een onderzoek tegen de moeder voor medeplichtigheid. 

Indonesië heeft een bijzonder strenge abortuswet. Abortus is enkel toegestaan als het leven van de moeder in gevaar is of wanneer de foetus niet levensvatbaar is. Na een verkrachting kan abortus enkel binnen de eerste 40 dagen van de zwangerschap. Veel vrouwen sterven in Indonesië nog altijd als gevolg van een illegale abortus.

Meest gelezen