Videospeler inladen...

Lieve Blancquaert bereidt zich voor op afscheid van schoonmoeder: "Gang van 't leven, maar je bent er nooit klaar voor"

De schoonmoeder van Lieve Blancquaert (en de moeder van Nic Balthazar) is ernstig ziek en zal waarschijnlijk sterven. Dat zegt de fotograaf in "Het zomert" op Eén. "We zitten in de laatste rit. Het is moeilijk, echt moeilijk."

"Voor de zomer ging alles redelijk goed, maar in een paar weken tijd is het een totaal ander verhaal en zitten we in de laatste rit. Het is moeilijk, echt moeilijk." Dat zegt Lieve Blancquaert vanavond in "Het zomert" op Eén over de gezondheid van haar schoonmoeder Josiane Rimbaut.

Het brede publiek kent Rimbaut vooral als de moeder van Roman Tytgat, het personage van Wim Opbrouck in de serie "Tytgat chocolat". In het echte leven is ze de moeder van politicus Tom Balthazar (SP.A) en tv-maker en regisseur Nic Balthazar, de echtgenoot van Blancquaert. Zelf is ze de echtgenote van Herman Balthazar, oud-gouverneur van Oost-Vlaanderen.

Ik dacht dat ze 110 zou worden omdat ze zo'n energie, levenslust en goesting had

"De ziekte van mijn schoonmoeder beheerst ons denken, ons zijn en ons leven", zegt Blancquaert. "Het is heel lastig. Ik dacht dat ze 110 zou worden omdat ze zo'n energie, levenslust en goesting had. Dan is het nog harder. Ik vind het niet zo makkelijk, om niet te zeggen heel erg moeilijk."

"Ik heb een open en eerlijke relatie met haar. Ze heeft ook ontzettend veel voor mijn kinderen gezorgd. Ik ben haar ongelooflijk dankbaar omdat mijn carrière en mijn leven er zonder haar helemaal anders hadden uit gezien."

Hoe hard het ook klinkt, er is ook een schoonheid in dit verhaal

"Ze zegt altijd: "Je kind is je kind niet". Dat is een ongelooflijke waarheid. Je bezit niemand. Je bezit je man niet en je bezit je kinderen niet. Zelf ben je geen eigendom van mensen. Dat moet je in de gaten houden als je iemand rond je hebt die je graag ziet."

"Het is de gang van het leven en we weten het allemaal in theorie, maar je bent er nooit klaar voor. Je wordt ermee wakker en je gaat ermee slapen. Je voelt het verdriet. Ze is thuis en we zorgen met veel mensen voor haar. Haar man, haar kinderen en haar kleinkinderen: iedereen zorgt voor haar. Dat is wel leuk. Hoe hard het ook klinkt, er is ook een schoonheid in dit verhaal."

Bekijk hier het bewuste fragment uit "Het zomert":

Videospeler inladen...

Meest gelezen