MIVB ontslaat chauffeur met nazi-tattoo

De Brusselse vervoersmaatschappij MIVB heeft een chauffeur ontslagen omdat hij een neonazi-tattoo heeft. De man werkt al 26 jaar bij de vervoersmaatschappij en toonde zijn tattoo deze zomer voor het eerst openlijk op een personeelsfeest.

Op de linkerarm van O.B. staat het nummer "88" getatoeëerd. Dat is een bekende nazi-referentie, omdat de achtste letter van het alfabet een "h" is. Het cijfer betekent dus eigenlijk Heil Hitler. Onder het cijfer staat ook nog een adelaar en "SS’", twee bekende nazisymbolen.

“In de 26 jaar dat de man bij ons werkte was er nooit een klacht of een opmerking”, zegt An Van Hamme van de MIVB. “Tot deze zomer is hij discreet omgegaan met de tattoo. Nu heeft hij die getoond, dus op dat moment kunnen we niet anders dan de man ontslaan.”

Of de man strafrechtelijk vervolgd zal worden is nog onduidelijk. In Duitsland is het ten strengste verboden om rond te lopen met nazisymbolen op jouw lichaam. Overtreders hangt de kans op celstraf boven het hoofd. Ook in België is dat strafbaar, wanneer men ermee in het openbaar komt.

Tweede ontslag bij MIVB omdat "waarden zijn geschonden"

Begin mei ontsloeg de MIVB al een buschauffeur, die ook voorzitter was van de partij Islam. De man had voorgesteld om mannen en vrouwen te scheiden op het openbaar vervoer. Volgens de vervoersmaatschappij werd zijn contract toen beëindigd omdat hij publiek dingen had gezegd waarvan het bedrijf zich wilde distantiëren.

Kan een bedrijf een werknemer ontslaan vanwege neonazi-tattoo?

De belangrijkste vraag in deze kwestie, is of de chauffeur met zijn tattoo te koop heeft gelopen, zegt Peter Stroobants, advocaat en mede-auteur van "Handboek ontslag" in "De ochtend".  "Als de tattoo op een privéfeest door iemand gezien kon worden, terwijl de tatoo tijdens de uitvoering van de prestaties van de chauffeur niet kan gezien worden, dan denk ik dat MIVB het niet makkelijk zal krijgen om dit ontslag te motiveren. Zeker als de chauffeur geen waarschuwing heeft gehad of als er geen gesprek over is geweest. Indien een rechter oordeelt dat het ontslag onredelijk is, dan zal het ontslag wel niet worden ingetrokken, maar dan kan er een bijkomende schadevergoeding worden toegekend."

Herbeluister hier het gesprek in "De ochtend"

Meest gelezen