Videospeler inladen...

N-VA Gent: "Nogal logisch dat luchtkwaliteit verbetert als je iedereen weghoudt uit de stad"

Oppositiepartij N-VA in Gent is kritisch voor de resultaten van de luchtmetingen in Gent. Daaruit blijkt dat er sinds de invoering van het circulatieplan veel minder van het schadelijke stikstofdioxide in de lucht zit. "We zijn blij dat de luchtkwaliteit erop vooruit gaat, maar ondertussen geraken veel mensen niet meer in de stad, Gent verliest haar centrumfunctie."

U zal de N-VA lijsttrekker Anneleen Van Bossuyt niet horen zeggen dat ze het jammer vindt dat de luchtkwaliteit in Gent verbetert. "We kunnen alleen maar blij zijn als de lucht beter wordt, we zien die tendens in heel Vlaanderen, " zegt ze in "De ochtend" op Radio 1. "Maar dat was ook wel voorspeld, he. Als je verhindert dat auto’s de stad binnenkomen en als het motto bijna is “De fiets of niets”, dan is het nogal logisch dat de luchtkwaliteit in het centrum verbetert."

N-VA blijft erbij dat het circulatieplan mensen weghoudt uit Gent, ook al beweert schepen van Mobiliteit Filip Watteeuw (Groen) dat dat niet waar is. "Er komen écht minder mensen naar Gent. Wij zien vooral meer toeristen, maar Gent is meer dan alleen toeristenstad. Gent moet haar centrumfunctie terugkrijgen. Wij zien dat veel mensen uit de deelgemeenten, volwaardige Gentenaars dus, vermijden om naar stad te komen. Daarbij neemt ook de leegstand toe en veel middenstand verdwijnt."

Mensen vermijden Gent. Inwoners uit de deelgementen komen niet meer naar het centrum

Anneleen Van Bossuyt, lijsttrekker N-VA Gent

Door straten in het centrum "door te knippen" heeft Gent volgens Van Bossuyt een verkeerde keuze gemaakt. "Die knippen zijn veel te drastisch. Ouderen en mensen met een beperking geraken daardoor moeilijk in het centrum. Met de auto naar de stad komen is iets voor de happy few geworden, want het centrum is heel moeilijk bereikbaar en parkeren peperduur."

Plan grondig aanpassen

Wat moet er dan gebeuren met het Gentse circulatieplan? In de prullenbak ermee? "Wij staan achter het doel van het plan: minder auto’s in de stad. Maar de manier waarop dat doel nu bereikt wordt, vinden wij niet goed. We willen het circulatieplan heel grondig aanpassen."

In de eerste plaats wil de N-VA Gent de fameuze "knippen" afschaffen, zodat het centrum weer vlotter bereikbaar is met de auto. "En daarnaast willen wij veel meer inzetten op alternatieven: de Park&Ride-parkings beter uitbouwen, meer deelfietsen, meer deeltaxi’s, mensen financieel belonen als ze niet de auto nemen, mensen verleiden om minder de auto te nemen. Dat doet het stadsbestuur nu te weinig, " zegt Van Bossuyt. "Ze gingen voor al die alternatieven zorgen, maar dat is niet gebeurd. "

Herbeluister hier het gesprek in "De ochtend"

Bekijk hier het item uit het Journaal van 13 uur

Videospeler inladen...

VIDEO: bekijk hieronder de reportage uit "Terzake"

Videospeler inladen...

Meest gelezen