Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Poetin stuurt omstreden pensioenhervorming in Rusland (een beetje) bij

Vrouwen in Rusland zullen in de toekomst vijf, en geen acht jaar langer moeten werken. President Vladimir Poetin kondigde die toegeving aan in een zeldzaam tv-optreden. Voor mannen verandert er niets. De pensioenhervorming stuit op massaal protest in Rusland en de populariteitscijfers van de president namen na de aankondiging een steile duik. Maar de hervorming is essentieel, zegt Poetin.

De pensioenhervorming was al in een eerste lezing goedgekeurd door de Russische Doema, maar president Poetin grijpt nu in. Hij vindt het oneerlijk dat vrouwen acht jaar langer zullen moeten werken, en mannen slechts vijf. Dat onevenwicht wordt dus rechtgetrokken: vrouwen zullen met pensioen kunnen op hun 60, in plaats van 55 vandaag; mannen op hun 65, in plaats van 60 vandaag.

Populariteit Poetin daalt

De gevoelige aankondiging van het pensioenplan gebeurde op een tactisch moment: op de openingsdag van het WK Voetbal in Rusland. De openingsceremonie en de 5-0 overwinning van Rusland op Saudi-Arabië zorgde ervoor dat het omstreden nieuws van de pensioenhervorming snel verdween in de nieuwsmolen. 

Maar het plan mislukte deels. De populariteitscijfers van president Poetin namen een steile duik en daalden tot een dieptepunt van vóór de annexatie van de Krim door Rusland in 2014. In heel het land kwamen tienduizenden mensen op straat. Als de pensioenleeftijd wordt opgetrokken, zullen veel Russische mannen hun pensioen niet halen. De gemiddelde levensverwachting in Rusland ligt vandaag op minder dan 68 jaar voor mannen, voor vrouwen is dat 78 jaar.

Broodnodige hervorming

Ondanks de kleine toegeving, verdedigt president Poetin de pensioenhervorming. Tot nu toe had hij zich van het hele pensioenplan gedistantieerd. Veel Russen nemen het Poetin kwalijk dat hij vroeger had beloofd dat hij de pensioenleeftijd nooit zou optrekken. Maar de tijden zijn veranderd, zegt Poetin, en een hervorming is essentieel. Rusland kampt met grote demografische uitdagingen en een krimpende werkende bevolking. Als de regering er niet in slaagt om het pensioensysteem te hervormen, kan dat leiden tot inflatie, armoede en een financiële catastrofe, zegt de president.

Veel experts zijn het erover eens dat een pensioenhervorming in Rusland hoognodig is. De pensioenleeftijd in Rusland is bij de laagste in de wereld. De huidige regels dateren al van 1928, vastgelegd in de Sovjet-Unie door Stalin.

Navalny opgepakt

Of het verzet tegen de impopulaire maatregel zal afnemen na de kleine bijsturing van de president, is maar de vraag. Onder meer oppositiepoliticus Aleksej Navalny heeft van de onvrede gebruik gemaakt om massaal mensen te mobiliseren. Volgende week zijn er grote protesten gepland in het hele land. Navalny werd onlangs opgepakt en veroordeeld tot een celstraf van 30 dagen, voor een anti-regeringsprotest van enkele maanden geleden. Volgens zijn medestanders wil het Kremlin op die manier de grote protesten die volgende week gepland zijn, onthoofden.

Meest gelezen