Politie gebruikt wapenstok bij gasprotest in Groningen

Bij de protestactie van milieuactivisten in Groningen is de politie ook woensdagavond in aanvaring gekomen met de betogers. Daarbij is de wapenstok gebruikt. Later meldde de politie op Twitter dat de wapenstok niet had mogen worden ingezet en dat de politie het betreurt dat dat tóch is gebeurd. De actievoerders overwegen aangifte te doen.

De actiegroep Code Rood voert al dagen actie tegen de gaswinning, op en bij het terrein van de NAM. Volgens de politie is het gevaarlijk om op het bedrijfsterrein te komen. Toen mensen dat toch betraden, heeft de politie ze tegengehouden. Daarbij hebben agenten dus geslagen met de wapenstok. "Een communicatiefout", laat de politie weten. "Dat was niet de bedoeling. De politie was preventief aanwezig. Bij het aansturen is iets fout gegaan", legt een woordvoerder uit. Volgens hem zijn er geen meldingen geweest van gewonden en hoefde er ook geen ambulance te worden ingezet.

Een woordvoerster van de activisten zegt echter te weten dat twee mensen als gevolg van het geweld naar het ziekenhuis moesten. "Eentje met een hersenschudding en een ander met verwondingen aan de arm." Volgens haar is er door enkele 'adrenalinebommetjes' tussen de agenten bovenhands geslagen. "Dat is verboden omdat je iemand levensgevaarlijk kan verwonden."

Het incident gebeurde volgens haar toen de activisten een banner wilden ophangen aan een hek van een van de gaslocaties van de NAM. Ze zegt dat de actievoerders overwegen aangifte te doen tegen de agenten. "We betreuren dat dit is gebeurd. De politie zou beter moeten zorgen voor haar inwoners, de Groningers." Op internet circuleert video-materiaal waarop te zien is hoe agenten ook al op dinsdag hard insloegen op enkele activisten.

Aan de protesten doen honderden mensen, vooral jongeren, mee. Ze willen hun actie enkele dagen volhouden. Code Rood strijdt tegen de fossiele industrie en bezette eerder de kolenoverslag in Amsterdam.

Meest gelezen