Leterme: "Ik vroegtijdig vertrekken bij Idea? Neen"

De lidstaten van Idea - de internationale organisatie in Zweden die democratie promoot - zijn het niet eens over de positie van secretaris-generaal Yves Leterme. Dat schrijft de Zweedse nieuwssite OmVärlden. Leterme ligt onder vuur na een kritische audit. Maar de oud-premier rekent erop dat hij zijn mandaat zal kunnen uitdoen. "En ik ben sowieso nooit kandidaat geweest voor een verlenging", klinkt het.

De audit kwam er nadat aan het licht was gekomen dat Leterme de Belgische belastingen op zijn loon liet terugbetalen door Idea. Daar zag de audit geen probleem in. Maar Leterme - die sinds 2014 aan het roer staat van de organisatie -  werd wel "autoritair leiderschap" verweten. De Zweedse regering - de belangrijkste geldschieter van de organisatie - reageerde daarop erg kritisch tegenover de positie van Leterme.

Op een bijzondere vergadering vorige vrijdag werd de audit besproken. Daar zijn de lidstaten het niet eens geworden over de toekomst van topman Leterme, weet OmVärlden. De beslissing om zijn mandaat te verlengen of om een nieuwe secretaris-generaal aan te werven werd daarom uitgesteld, maar zou nu wel "binnenkort" vallen, klinkt het. Vraag zou dan zijn of Leterme onmiddellijk zou moeten opstappen dan wel zijn mandaat zou kunnen uitdoen. 

Volgens Leterme staat Zweden echter geïsoleerd en "legt een groene staatssecretaris met de verkiezingen binnen 10 dagen allerlei verklaringen af". "Bovendien heb ik allang duidelijk gemaakt dat ik geen ambitie heb om langer dan mijn contract van vijf jaar te dienen. Dus men hoeft daar niet eens over te vergaderen. Wat mij betreft dien ik gewoon verder mijn contract uit en doen we door met de hervormingen en striktere controles. Wel zullen er meer momenten van uitleg komen naar het personeel toe."

Op de vraag of Yves Leterme ermee rekening houdt dat hij vroegtijdig zal moeten vertrekken, antwoordt hij kort en krachtig. "Neen". Het mandaat van Leterme bij Idea loopt nog tot eind mei volgend jaar. 

Meest gelezen