Deze video is niet meer beschikbaar. We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.

Regen- en onweersbuien op komst: nummer 1722 voor niet-dringende oproepen opnieuw geactiveerd

Binnenlandse Zaken heeft opnieuw het telefoonnummer 1722 voor niet-dringende brandweeroproepen geactiveerd. Aanleiding zijn de regen- en onweersbuien die het KMI heeft afgekondigd, al zegt de activering van het nummer niets over de ernst van het onweer. Het aparte nummer moet ervoor zorgen dat het noodnummer 112 enkel wordt gebeld indien iemand (potentieel) in levensgevaar is en dus niet overbelast raakt door minder dringende oproepen.

Sinds 1 augustus 2017 bel je best naar het nummer 1722 tijdens storm of wateroverlast als je de brandweer nodig hebt, maar niemand (potentieel) in levensgevaar is. Het is de FOD Binnenlandse Zaken die het nummer activeert, op basis van waarschuwingen van het KMI.

Op termijn is het de bedoeling om van 1722 een permanent beschikbaar nummer te maken.

Weerbericht

Voor de volledigheid geven we ook nog even het weerbericht van vandaag en de komende dagen mee.

Vandaag neemt de bewolking toe vanaf de Franse grens en de kust met regen of buien. Plaatselijk valt er veel regen. In de Ardennen trekken vrij intense onweersbuien vanaf de Franse grens over met kans op hagel en windstoten. Over het noordoosten blijft het waarschijnlijk nog droog tot de middag met enkele opklaringen. De maxima schommelen van 18 graden in het westen tot 24 graden in de Kempen. De wind is eerst zwak en veranderlijk, later wordt hij matig uit noordwestelijke richtingen. Vanavond valt er nog regen met kans op onweer in het oosten van het land. Later op de nacht wordt het droger vanaf het westen met enkele opklaringen maar ook nog kans op een bui. De temperaturen dalen naar 11 tot 15 graden bij een meestal matige noordwestenwind.

Morgen wordt het wisselend tot zwaarbewolkt, met vooral in het oosten van het land nog enkele buien. Elders blijft het meestal droog. De maxima liggen rond 16 graden in de Hoge Venen, 18 graden aan de kust en 20 of 21 graden in het centrum van het land, bij een zwakke tot matige wind uit noordwest tot noord.

Ook vrijdag verwachten we nog veel wolken, met mogelijk enkele buien. Gaandeweg worden de opklaringen breder en wordt het overal droog. Maxima van 16 tot 19 graden, bij een zwakke, veranderlijke wind.

Komend weekend krijgen we rustig en droog weer, met aangename temperaturen. Zaterdag verwachten we nog enkele wolkenvelden en liggen de maxima tussen 18 en 22 graden. Zondag wordt het nagenoeg helder en stijgen de temperaturen tot 23 of 24 graden in het centrum van het land.

Ook maandag en dinsdag blijft het warm met maxima tussen 22 en 26 graden. De onstabiliteit en de kans op een bui nemen geleidelijk toe.

Het meest recente weerbericht vindt u op onze weerpagina.

Herbekijk het weerbericht van gisteravond

Deze video is niet meer beschikbaar. We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.

Meest gelezen