Videospeler inladen...

Rutten: "Als we racisme de wereld willen uithelpen dan moeten we allemaal laten zien dat dit écht niet kan"

Gwendolyn Rutten, schepen in Aarschot en voorzitter van Open VLD,  heeft gereageerd op het racistische incident op de sporen van het station van Aarschot. Daarbij werd een zwarte jongen van 15 belaagd door een blanke man en op de treinsporen geduwd. "Ik vind het belangrijk dat we over partijgrenzen heen -en zelfs buiten de politiek- een stem laten horen dat dit niet kan. We moeten een halt toeroepen aan racisme."  

De hoogoplopende ruzie tussen de zwarte jongen en een gezelschap van twee blanke vrouwen en een blanke man vond zondag plaats, en eindigde op de treinsporen waar er gevochten werd. Bekijk de beelden hier: 

Videospeler inladen...

Eén verdachte, een man van 35 uit Aarschot, werd meteen na de feiten opgepakt in de toiletten van het station. Een andere vrouwelijke verdachte van 43, ook uit Aarschot, bood zichzelf aan bij de politie. Beiden waren onder invloed van drank of drugs.

Er is nu een gerechtelijk onderzoek gestart op verdenking van opzettelijke slagen en verwondingen met een racistisch motief. De man werd aangehouden, de vrouw werd vrijgelaten onder voorwaarden. Nog een andere vrouw van 31 uit Aarschot werd gisteren gearresteerd, maar daarna opnieuw vrijgelaten. De verdachten riskeren gevangenisstraffen tot 5 jaar en een geldboete.  

"Naar een strenger beleid"

Gwendolyn Rutten, schepen en kandidaat-burgemeester in Aarschot, reageerde in "Terzake" en benadrukte eerst dat Aarschot "een heel aangename stad is". "Als je dit dan ziet gebeuren, word ik daar heel boos van. Dan vind ik het belangrijk dat we over partijgrenzen heen -en zelfs buiten de politiek- een stem laten horen dat dit niet kan. Dit kan niet in Aarschot, maar eigenlijk nergens. Dit hoort niet thuis in ons land. We moeten een halt toeroepen aan racisme."

We hebben de kaap van 30.000 inwoners genomen en dus krijg je grootstedelijke problemen

Rutten ziet dit niet als alleenstaand geval. "Dit is in Aarschot in een stationsbuurt niet het eerste feit. Aarschot is een groeiende stad. We hebben de kaap van 30.000 inwoners genomen en dus krijg je grootstedelijke problemen. Het is niet typisch, maar we moeten er wel voor zorgen dat het zéker niet typisch wordt. Er zijn de voorbije maanden verschillende incidenten geweest, soms ook ernstigere. Dit kan helemaal niet door de beugel. Een toekomstgerichte aanpak vergt ook dat we hier een beleid opzetten en ik kijk naar steden als Mechelen waar Bart Somers racisme een halt heeft toegeroepen, en dat er ook wordt opgetreden tegen geweld en scheldpartijen. Er mag dus een strengere aanpak komen."

Beoordeel mensen op hun toekomst, dat is de eerste stap

Rutten haalt het voorbeeld van haar kinderen aan die onlangs op tv president Donald Trump zagen spreken over Mexicanen. "Hij gebruikte onversneden racistische taal. De kinderen vroegen zich af of dat wel kon. Als een president van de VS het voorbeeld geeft dat dat kan, dan geef je een heel, heel fout signaal. Het is geen taak van politici alleen, dit is een taak van ons allemaal. Als we racisme de wereld willen uithelpen dan moeten we laten zien dat we hier boos om worden, en dat dat écht niet kan. Daar zijn geen excuses voor. (...) Beoordeel mensen op hun toekomst, niet op hun afkomst. Dat is de eerste stap."

VIDEO Bekijk hieronder het volledige gesprek uit "Terzake":

Videospeler inladen...

Meest gelezen