Videospeler inladen...

Slachtoffers ontvangen brief advocaat Marc Dutroux: "Hij is nu bereid om vragen te beantwoorden"

De slachtoffers en de families van de slachtoffers van Marc Dutroux hebben vandaag een brief van zijn advocaat ontvangen. De advocaat van Dutroux had enkele weken geleden al aangekondigd dat hij een brief zou versturen, waarin Dutroux berouw toont. "Ik schrijf deze brief uit een herstelgedachte," zegt advocaat Bruno Dayez. 

Voor de zomer al had kindermoordenaar Marc Dutroux aangekondigd dat hij in een brief zijn spijt wou uitdrukken over wat er gebeurd is. "Er staan antwoorden in op bepaalde vragen die de families van de slachtoffers zich nog stellen", zei zijn adovcaat Bruno Dayez enkele weken geleden, die de brief geschreven heeft en deze week op de post heeft gedaan. Dayez is sinds vorig jaar de nieuwe advocaat van Dutroux.

Die brief is nu aangekomen bij de slachtoffers en de ouders van de slachtoffers. Die start met te zeggen dat hij de families geen pijn wil doen. "Ik wil geen wonden heropenen, maar ik wil bijdragen om ze te helpen helen, al is het maar voor een klein deel", schrijft Bruno Dayez. De brief past voor een deel ook in een juridisch discours, omdat het volgens Dayez één van de voorwaarden is om vervroegd vrij te komen. 

"Sinds de arrestatie van Dutroux 22 jaar geleden en nu nog steeds, (...) blijft elke vorm van communicatie ondenkbaar. Ik kan me natuurlijk niet voorstellen dat we verbroederen. Ik ben niet naïef, noch provocerend."

Dutroux is klaar om vragen te beantwoorden

"Ik kan bevestigen dat de heer Dutroux belooft dat hij nooit meer op eigen initiatief contact zal zoeken, maar wel vragen wil beantwoorden als u met hem contact wil opnemen," schrijft Dayez verder. De advocaat erkent dat de slachtoffers en nabestaanden van de slachtoffers van Marc Dutroux, het recht hebben om hem ter verantwoording te roepen. 

Bruno Dayez gaat ook in op het proces van Dutroux. "Een proces dat geen antwoord heeft gebracht op alle vragen", aldus Bruno Dayez. In de brief laat de advocaat ook uitschijnen dat de verschillende partijen tot elkaar veroordeeld zijn. En hij zegt ook dat Dutroux niet in staat is om een schadevergoeding te betalen.

"Na 23 jaar moet het circus stoppen"

Paul Marchal, de vader van slachtoffer An, heeft intussen gereageerd op de brief. "Na 23 jaar moet het circus stoppen. Verder ga ik er niet op in."

Marc Dutroux werd veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf en tien jaar terbeschikkingstelling voor de ontvoering van en de moord op Julie, Mélissa, An en Eefje. Twee andere meisjes, Laetitia en Sabine, werden levend terug gevonden in zijn huis.

VIDEO: bekijk hieronder het verslag uit "Het journaal"

Videospeler inladen...

Meest gelezen