Videospeler inladen...

Tim Visterin, zanger van "ach-meneer-een-mooie-vogel-wil-ik-zijn", overleden

Tim Visterin is gisterennamiddag overleden aan de gevolgen van een infarct. Dat is bevestigd aan onze redactie. De zanger is het best bekend van de Vlaamse klassieker ”De vogel” waarin een jongen sterke vleugels vraagt aan Merlijn-de-tovenaar. Visterin werd 77 jaar.

Tim Visterin speelde aanvankelijk bij de groepen The Jokers en Roland et les Bémols. Maar zijn grote doorbraak kende hij solo in 1970 met de Vlaamse kleinkunstklassieker "De vogel", een vertaling van het chanson "Dites-moi monsieur" van de inmiddels overleden Jean-Claude Darnal.

In "De vogel" heeft Visterin het over een onbevreesde knaap die droomt om een vogel te zijn en dat ook vraagt aan Merlijn-de-tovenaar. Het refein gaat als volgt:

Ach meneer, een mooie vogel wil ik zijn
Met sterke vleugels alstublieft meneer Merlijn
Een mooie vogel in de lucht
Met pluimen, poten en een vlucht
En alle kleuren van de regenboog
Ach meneer, een mooie vogel wil ik zijn. 
 

VIDEO Beluister en bekijk hier Tim Visterin met "De vogel"

Videospeler inladen...

Visterin bleef na zijn grote hit actief in de muzieksector, en woonde een tijd in de Verenigde Staten. Gisteren stierf hij aan de gevolgen van een infarct dat hem een maand geleden trof.

Frank Deboosere als onbevreesde knaap

Opvallend: als achtergrondzangers voor "De vogel" werd voor een Mechels koor gekozen om zo de stem van de "onbevreesde knaap" weer te geven. Niemand minder dan een jonge Frank Deboosere (VRT Weer), (gitarist) Eric Melaerts en Pat Donnez (Radio 1) zongen mee.

"Ik was 12 jaar in 1970 en zat in het Onze-Lieve-Vrouw-koor en we kregen de opdracht om een liedje te zingen", vertelt Deboosere daarover bij Radio 2. "Ik was een alt en zong mee "Ach meneer een mooie vogel wil ik zijn, met sterke vleugels alstublieft meneer Merlijn".  Wij moesten dat lied instuderen en dan gingen we met de bus naar een studio in Brussel, naar een echte opnamestudio, wauw. En dan kwam daar een grote meneer: Tim Visterin. Wij zongen dat in en waren met grote ogen aan het kijken. Dat was leuk maar we dachten dat dat het was. Tot ik samen met mijn ouders enkele weken later naar Radio 2 aan het luisteren was en dat een hit bleek te zijn. Wauw. Ik heb de lieve man achteraf niet meer gezien maar telkens als ik dat liedje hoor denk ik aan hoe dat een mooie tijd was, anno 1970."

Herbeluister hier het gesprek met Frank Deboosere op Radio 2 (inclusief kort zangfragment)

Videospeler inladen...
Videospeler inladen...

Bekijk hier het item uit het Journaal van 13 uur

Videospeler inladen...

Meest gelezen