AFP or licensors

Trumps advocaat Don McGahn, die meewerkte aan Rusland-onderzoek, verlaat het Witte Huis

De Amerikaanse president Donald Trump heeft op Twitter laten weten dat Don McGahn zijn plek als raadgever van het Witte Huis dit najaar verlaat. McGahn werkte recent mee aan het Rusland-onderzoek van speciaal aanklager Robert Mueller. De advocaat is een van de weinigen in het Witte Huis die nog heeft meegewerkt aan de verkiezingscampagne van Trump.

"Ik heb lang met Don gewerkt en waardeer zijn diensten echt!", zo sloot Trump zijn tweet af. In de tweet stond ook te lezen dat Trump hoopt dat zijn kandidaat Brett Kavanaugh zal worden aangesteld in het Amerikaanse Hooggerechtshof. McGahn speelde ook een belangrijke rol in de behandeling van de nominatie van Kavanaugh.

De positie van McGahn in het Witte Huis was voer voor speculatie sinds eerder deze maand bekend raakte dat hij uitgebreid had meegewerkt aan het onderzoek van speciaal aanklager Mueller. Mueller voert een onderzoek naar de vermeende Russische inmenging tijdens de presidentsverkiezingen van 2016. McGahn zou de afgelopen negen maanden in totaal 30 uur aan interviews gegeven hebben aan de onderzoekers. 

McGahn was tijdens de presidentscampagne een van de advocaten van Trump. Bronnen in het Witte Huis zeiden dat de medewerking van McGahn aan het onderzoek Trump erg zenuwachtig maakte.

"De president en Don hebben een geweldige relatie"

Toen McGahn zijn medewerking aan het onderzoek bekend werd, trok Trump naar Twitter en schreef: "Ik heb de Witte Huis-adviseur Don McGahn en alle andere opgeroepen leden van het Witte Huis toegestaan ​​om volledig mee te werken aan het onderzoek van de speciale aanklager. Daarnaast hebben we meer dan een miljoen pagina's aan documenten meegegeven. Meest transparant in de geschiedenis. Geen samenspanning, geen obstructie. Heksenjacht!" 

Trump heeft het onderzoek naar de vermeende Russische inmenging al herhaaldelijk afgedaan als een "heksenjacht". 

Ook zijn woordvoerster Sarah Sanders zei toen in een verklaring: "De president en Don hebben een geweldige relatie. Trump waardeert al het harde werk dat hij heeft gedaan, in het bijzonder zijn hulp en expertise met de rechters, en het hooggerechtshof." Maar anderen in het Witte Huis omschreven de relatie toen al als gespannen.

Meest gelezen