Ultraloper Karel Sabbe na 2 marathons per dag in de Appalachian Trail: "Opgeven was geen optie" 

Karel Sabbe, een tandarts uit Gent met roots in Waregem, heeft een recordtijd gevestigd op de Appalachian Trail. Hij kwam aan in een recordtijd van 41 dagen en 7 uur. Dat is goed voor 2 marathons per dag. Een verbetering van het vorige record met 4 dagen.

Eigenlijk is het een wandelroute van 3.500 kilometer lang, de Appalachian Trail. Van Springer Mountain in Georgia, in het zuidoosten van de VS, tot Mount Katahdin, in Maine, in het noordoosten van de VS, bijna tegen de grens met Canada. Bekend voor de vergezichten, de natuurpracht en de weidse landschappen.

De voorbije 41 dagen trok een Vlaamse man van 28, lopend en zwoegend, langs de route. Om er een indrukwekkend record neer te zetten: 41 dagen, 7 uur en 39 seconden om precies te zijn. Dat is een gemiddelde van 85,2 kilometer per dag.

Sabbe haalde een gemiddelde van 3.400 hoogtemeters per dag (goed voor 3 keer per week de Mount Everest op en af), zo snelde hij door de zogenoemde “Green Tunnel” aan de Amerikaanse oostkust. Het is een populaire wandelroute, ieder jaar zijn er wel 4.000 geïnteresseerden. Die doen er 4 à 6 maanden over dan. Sabbe deed het in... 6 weken.

"Hoe langer ik er over nadenk, hoe meer ik besef dat dit iets uitzonderlijks is geweest.  Het was ongelofelijk zwaar, maar ook ongelooflijk op het vlak van ervaring, beleving en natuur. 't Was echt fantastisch. Ik heb er natuurlijk een jaar voor gewerkt, heel veel voor getraind, mij mentaal voorbereid ook. Ik wist dat het zwaar zou worden, maar met heel veel doorzettingsvermogen en ondersteuning van vrienden en familie is het gelukt", zegt Sabbe.

Sabbe werd ondersteund door boezemvriend en schoonbroer Joren Biebuyck die alle logistiek, planning en fysiotherapeutische begeleiding op zich nam. Elke dag begon al om 3.15 uur in de vroegte. Voor 4 uur was Sabbe al aan het lopen, om de hitte voor te zijn. En om zo dag na dag die dubbele marathon te lopen.

Moeilijke momenten? "Natuurlijk, maar bij zo'n onderneming mag je in de verste verten nooit denken aan opgeven. Dat mag geen optie zijn en is bij mij ook nooit een optie geweest. Tegenslagen, blessures, pijnlijke voeten, kan allemaal, maar hoe dan ook moesten we doorgaan." Het lijkt allemaal vlot te zijn gegaan, euh, gelopen? "Klopt, maar evident was het niet. Ik ben heel diep gegaan, maar de motivatie was er."

Sabbe (en kompaan Biebuyck) hebben ook een ander wereldrecord op hun naam: de Pacific Crest Trail, die langs de westkust van de VS loopt van Mexico naar Canada. Nu een record erbij, vaak betekent dat dat de honger nog niet gestild is.

En dat lijkt ook juist te zijn: "Ik moet nu even lange tijd rusten, een tijd geen sport meer doen. En sowieso zal ik wel een jaar wat kalmer zijn. Maar daarna kan er wel weer iets gebeuren. Ik denk aan de wandelroute langsheen alle kusten van Nieuw-Zeeland, dat kan. We zien wel. Nu even terug naar mijn tandartspraktijk, ik heb daar wat uren in te halen", klinkt het bij Sabbe.

Meest gelezen